«Μπάχαλο» με τους ΑΝΕΛ και τη ρύθμιση για την ιθαγένεια

Προκάλεσε για άλλη μια φορά τριβές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κατέληξε στο απόλυτο «μπάχαλο» στο εσωτερικό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, μετατρέποντας την υπόθεση σε «τραγέλαφο».

Ο λόγος για την ιθαγένεια, και συγκεκριμένα για το άρθρο 29 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, που ψηφίζεται σήμερα Πέμπτη από την Ολομέλεια και προβλέπει την κτήση ελληνικής ιθαγένειας από ανήλικους αλλοδαπούς μαθητές λόγω φοίτησης σε σχολείο που ακολουθεί το υποχρεωτικό ελληνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και διδασκαλίας.

«Καταψηφίζουμε το άρθρο 29», ήταν η θέση που εξέφρασε ως εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Κωνσταντίνος Κατσίκης, από το βήμα της Βουλής, εκφράζοντας ως είθισται την επίσημη θέση του κόμματος. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι και όσα επακολούθησαν προκάλεσαν από απορία έως θυμηδία.

Το αλαλούμ άρχισε να ξετυλίγεται όταν ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι, στηλίτευσε τη στάση του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝ.ΕΛ, σχολιάζοντας δηκτικά ότι απορρέει από «την άποψή τους περί καθαρότητας της φυλής» και τονίζοντας ότι το Ποτάμι δεν κρύφτηκε ποτέ γι’ αυτό και στήριξε τη ρύθμιση για να εισαχθεί στην Ολομέλεια.

«Κύριε Μαυρωτά να σας ενημερώσω ότι για το άρθρο 29, ενημερώθηκα ότι υπερψηφίζουν το άρθρο, παρά την αντίθετη δήλωση που έκανε από βήματος πριν ο εκπρόσωπος του κόμματος. Φαντάζομαι θα βγει και επίσημη ανακοίνωση», σημείωσε ο προεδρεύων και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, αφήνοντας άφωνους όχι μόνο τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και τον ίδιο τον κ. Κατσίκη, τον οποίο άδειασαν τουλάχιστον άκομψα.

Όπως ήταν φυσικό, η σύγχυση αυτή πυροδότησε τις αντιδράσεις και τα φαρμακερά σχόλια στις υπόλοιπες πτέρυγες της Βουλής, με τη Νίκη Κεραμέως από τη ΝΔ, να απαιτεί να ξεκαθαρίσει η κατάσταση σχετικά με την ψήφο των ΑΝΕΛ για την επίμαχη διάταξη.

«Η θέση τους θα εκφραστεί στην ψηφοφορία. Επειδή έγινε η τοποθέτηση του κ. Κατσίκη, η πληροφόρησή μου στο μεσοδιάστημα ήταν αυτή που σας είπα. Κατόπιν τούτου περιμένουμε. Αν έκανα λάθος θα ζητήσω συγγνώμη», ήρθε η απάντηση από τον κ. Κουράκη, που αντί να διαφωτίσει την κατάσταση την περιέπλεξε ακόμη περισσότερο, αφήνοντας τους πάντες να διερωτώνται εάν επρόκειτο τελικά για δική του γκάφα, ή για πραγματικό «άδειασμα» του κ. Κατσίκη, κατόπιν μυστικών διαβουλεύσεων μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Πάνου Καμμένου. Του σημερινού αλαλούμ πάντως είχε προηγηθεί εντονότατο και άκρως ενδιαφέρον παρασκήνιο.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Κωνσταντίνος Κατσίκης, διαφώνησε κάθετα με τη ρύθμιση, δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα την καταψηφίσει. Έτσι, η εν λόγω διάταξη έκανε φτερά από το άρθρο 7 που είχε περιληφθεί αρχικά, προκειμένου να μην καταψηφιστεί ολόκληρο και μετατράπηκε σε ξεχωριστό άρθρο 29.

Τελικά η επίμαχη διάταξη εισήχθη προς ψήφιση στην Ολομέλεια χάρη στη θετική ψήφο του Ποταμιού, για να καταλήξουμε στο σημερινό «τι θα κάνουν οι ΑΝ.ΕΛ;». Η απάντηση; Μάλλον θα δοθεί στη βραδινή ψηφοφορία.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά