Κλείσιμο

«Καρότο» για ενδεχόμενη μείωση του αφορολογήτου ετοιμάζει ο Τσίπρας

«Καρότο» για τη μείωση του αφορολογήτου ετοιμάζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τους βουλευτές του σε ενδεχόμενο συμφωνίας με τους θεσμούς, με την κυβέρνηση να εμμένει πάντως σε πολιτική λύση για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Σημειώνεται ότι την Τρίτη συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του κυβερνώντος κόμματος υπό τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, σε περίπτωση που εξευρεθεί τελική συμβιβαστική λύση με τους θεσμούς, διερευνάται η πιθανότητα για «παράλληλο αντισταθμιστικό πακέτο» που θα αμβλύνει τις κοινωνικές επιπτώσεις. Σε αυτό, περιλαμβάνονται φοροαπαλλαγές και μείωση εργοδοτικών εισφορών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλαγές στον ΦΠΑ, αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και μείωση υψηλών φορολογικών συντελεστών, παρότι το αν και πώς θα γίνουν δεκτά αυτά τα μέτρα από τους θεσμούς παραμένει άγνωστο.

Ορόσημο για τα κυβερνητικά στελέχη είναι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί, να κλείσει η αξιολόγηση το Μάρτιο και να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης). Στο Μαξίμου επιμένουν να προσβλέπουν σε πολιτική διαπραγμάτευση για την άρση του παρατεταμένου αδιεξόδου.

Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση της ΠΓ, σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές, η συζήτηση έγινε πάνω στο σχέδιο της πολιτικής απόφασης που θα εισηγηθεί ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Πάνος Ρήγας στη συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου. Ειδικότερα, τα ζητήματα που τέθηκαν αφορούν στην κυβερνητική πολιτική, την ευρωπαϊκή στρατηγική και τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις, αλλά και ζητήματα λειτουργίας του κόμματος.

Σημειώνεται ότι ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης είχαν συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πιέζοντας για ανάληψη πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση. Κατά τις συνομιλίες έπεσε και η πρόταση για έκτακτη σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Την πρωτοβουλία φέρεται να πήρε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ωστόσο σύμφωνα πληροφορίες, η πρωτοβουλία «σκόνταψε» στις αντιδράσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με το επιχείρημα ότι την Πέμπτη συνεδριάζει το EuroWorking Group, όπου μετάσχουν όμως κατά κύριο λόγο τεχνοκράτες οπότε αποκλείεται να συζητηθεί πολιτική διευθέτηση. «Έμεινα έκπληκτος από τη σκληρότητα της έκθεσης του ΔΝΤ» ανέφερε την Τρίτη ο Ντάισελμπλουμ.

«Σήμερα συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε το σε ισχύ Πρόγραμμα να ολοκληρωθεί στην ώρα του, το καλοκαίρι του 2018, όπως προβλέπεται, υπό τον όρο ότι δεν θα επιβαρυνθεί το περιεχόμενό του με νέα μέτρα πέραν των συμφωνηθέντων», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εγκρίνει στις 20 Φεβρουαρίου την επόμενη δόση για την Ελλάδα, ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγορών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστηρίζει στο μεταξύ ο Μαρκ Τζίλμπερτ σε άρθρο του στο Bloomberg. Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι με τις εκλογές να πλησιάζουν στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και μία πιθανή διαμάχη να διαφαίνεται σχετικά με τον λογαριασμό από το Brexit, το τελευταίο που χρειάζεται η ΕΕ είναι μία ακόμη ελληνική κρίση.
Πηγή: skai.gr