Κλείσιμο

Μητσοτάκης για Μόρια: Για να μπω στο hot spot θα χρειάζονταν 2 διμοιρίες

«Δεν μπήκα στο hot spot γιατί έπρεπε να συνοδεύομαι με δύο διμοιρίες αστυνομικών» κατήγγειλε την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους κατοίκους της Μόριας στη Λέσβο. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για μεγάλη ανεπάρκεια στο προσφυγικό, και για αθέτηση της κοινής στρατηγικής που είχε συμφωνήσει ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Δυστυχώς, όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες, έχουμε γίνει μάρτυρες μιας πολύ μεγάλης ανεπάρκειας από την Κυβέρνηση στα ζητήματα διαχείρισης προσφυγικού προβλήματος. Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το hot spot της Μόριας και πριν από ένα χρόνο. Και, τον Μάρτιο του περασμένου έτους, σε μια σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, όλοι οι Πολιτικοί Αρχηγοί, συμφωνήσαμε σε μια κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Λυπάμαι που το λέω, αλλά βασικές πτυχές αυτής της στρατηγικής δεν υλοποιήθηκαν ποτέ» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Όπως εξήγησε «βασική πτυχή της στρατηγικής που είχαμε συμφωνήσει είναι ο διαχωρισμός προσφύγων και οικονομικών μεταναστών και ο περιορισμός των οικονομικών μεταναστών σε κλειστά προ-αναχωρησιακά κέντρα. Δυστυχώς, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν έγινε.  Βασικός πυλώνας της στρατηγικής που συμφωνήσαμε ήταν η γρήγορη απορρόφηση των σημαντικών κοινοτικών πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας, έτσι ώστε να μπορέσουν οι υποδομές που υπάρχουν να λειτουργούν σε καλύτερες συνθήκες.

«Δυστυχώς, η εικόνα την οποία είδα σήμερα στην Μόρια από πάνω, διότι δεν μπήκα στον χώρο – και δεν μπήκα στον χώρο, διότι για να μπω έπρεπε να συνοδεύομαι με δύο διμοιρίες αστυνομικών και προφανώς και δεν επιβάρυνα την αστυνομία με μια τέτοια κίνηση – αλλά η εικόνα που είδα, δυστυχώς, είναι μια εικόνα αποκαρδιωτική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ «είναι αδιανόητο σήμερα να έχουμε ανθρώπους οι οποίοι ζουν σε διαλυμένες σκηνές, μέσα στις λάσπες - και σήμερα είναι και μια μέρα με καλό καιρό. Όλοι είδαμε τι έγινε πριν από κάποιες εβδομάδες με τον χιονιά. Και φυσικά όλα αυτά τα γνωρίζαμε και τα γνώριζε η Κυβέρνηση».

Το ζήτημα της αποσυμφόρησης είναι μείζον ζήτημα, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει ένας αριθμός ο οποίος, όταν ξεπεραστεί, ξεπερνάμε τις δυνατότητες και των χώρων που υπάρχουν, αλλά και των τοπικών κοινωνιών να διαχειριστούν αυτούς τους αριθμούς.

«Το πρόβλημα της αύξησης των αριθμών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχει να κάνει με το γεγονός ότι, δυστυχώς, και στην επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου υπήρχε μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση από πλευράς Κυβέρνησης. Γνωρίζετε πόσο καθυστερούν αυτές οι διαδικασίες και σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό, με αποτέλεσμα έστω και οι λίγοι, οι οποίοι έρχονται κάθε εβδομάδα στα νησιά, να αυξάνονται στον συνολικό αριθμό. Διότι, δυστυχώς, οι επαναπροωθήσεις, οι επιστροφές, οι απομακρύνσεις από το νησί είναι λιγότερες σε σχέση με αυτούς οι οποίοι και σήμερα έρχονται» υπογράμμισε.

Εμείς, λοιπόν (…) μιλάμε ξεκάθαρα για την ανάγκη να υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών, ξεκινώντας από τις ευπαθείς ομάδες, από αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε πιο δύσκολη κατάσταση. Θέλουμε ένα τοπικό σχέδιο στήριξης των οικονομικών, το οποίο θα έχει και τοπικά και περιφερειακά χαρακτηριστικά. «Θεωρούμε απολύτως επιβεβλημένη την επιτάχυνση της διαδικασίας επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου. Θέλουμε, σε κάθε περίπτωση, όποιος, αυτή τη στιγμή, οικονομικός μετανάστης έρχεται, να είναι σε κλειστό προ-αναχωρησιακό χώρο. Αυτό είναι κάτι το οποίο, κατά την άποψή μας, είναι απολύτως επιβεβλημένο» επισήμανε.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στην 98 ΑΔΤΕ, όπου συνομίλησε με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Το πρωί o πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και με το Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, το παράκτιο περιπολικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Τοξότης», το οποίο συμμετέχει και σε διασώσεις προσφύγων – μεταναστών.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε και το χωριό Μόρια, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή, λόγω του προσφυγικού. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς στο Επιμελητήριο Λέσβου ενώ το απόγευμα θα μιλήσει στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Πηγή: skai.gr