Κλείσιμο

Παππάς κατά «τρολ κομμάτων» για τη Διαστημική Υπηρεσία

«Οφείλουμε να ασχοληθούμε πολύ σοβαρά» με τη σύσταση Διαστημικής Υπηρεσίας απαντά ο Νίκος Παππάς, κάνοντας λόγο για «τρολ κομμάτων» με αφορμή τη σάτιρα που έχει πλημμυρίσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ίδρυση ελληνικής ΝASA.

«Διαβάζω στα social media πολλές χιουμοριστικές αναρτήσεις σχετικά με τo Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ) και, μάλιστα, πολλές από αυτές είναι ιδιαίτερα εμπνευσμένες. Πέραν της πλάκας, όμως, και ασφαλώς πολύ πέρα από τα επίσημα τρολ ορισμένων κομμάτων, οφείλουμε να ασχοληθούμε πολύ σοβαρά με ένα θέμα που βρίσκεται στην καρδιά της ελληνικής κυριαρχίας και της εθνικής μας ασφάλειας» δηλώνει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

«Κάποιοι, αντί να κάνουν χαβαλέ, θα όφειλαν να απολογηθούν για τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για τη συνειδητή αποχώρηση της χώρας από ένα τομέα εξαιρετικά ευαίσθητο, ο οποίος άπτεται εκτός των άλλων και της εθνικής ασφάλειας. Πρέπει όλοι να συμβάλλουν, ώστε, έστω και τώρα, να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες προκειμένου και η Ελλάδα να ισχυροποιηθεί, και σημαντικά έσοδα να διασφαλίσουμε από την αξιοποίηση ενός περιουσιακού στοιχείου του ελληνικού λαού. Επίσημες ανακοινώσεις κομμάτων δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής και είναι μάλλον λογικό» αναφέρει, και προσθέτει:

«Το ερώτημα πάντως είναι απλό. Πρέπει να έχει η Ελλάδα διαστημική υπηρεσία, όπως η Τουρκία και σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ή, μήπως, προτιμάει κανείς να πετάξουμε τα δικαιώματά μας στα σκουπίδια όπως κάναμε όταν πουλήσαμε μαζί με τον ΟΤΕ το δορυφόρο Hellas SAT;».

Πάντως, σε άρθρο του, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας επισημαίνει ότι τη δουλειά της ΕΚΔΕ ΑΕ κάνει ήδη, με επιτυχία, η ΙΑΔΕΕΤ (Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης).

«Δεν μπορώ να φαντασθώ ότι ο αρμόδιος υπουργός δεν ενημερώθηκε για την ύπαρξη του δραστήριου ΙΑΔΕΕΤ, οποίο πλαισιώνεται από εξαιρετικούς επιστήμονες και αξιοποιεί πολλά ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα στον τομέα του διαστήματος, όπως επίσης κάνουν και άλλα ελληνικά επιστημονικά ιδρύματα. Το 2015 το ΙΑΔΕΕΤ υλοποιούσε τουλάχιστον 40 ερευνητικά προγράμματα, πολλά από αυτά σε συνεργασία και με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕΟΔ – European Space Agency)» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Κούρκουλας.

Πηγή: skai.gr