Θεσμοί: «Αδιαπραγμάτευτο» το ΔΝΤ - Να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση

To κείμενο τελικών συμπερασμάτων (αγγλικά) ΕΔΩ 

Την «πόρτα» σε κάθε ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, έκλεισαν οριστικά την Πέμπτη ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, με τον Πιερ Μοσκοβισί να παρατηρεί μάλιστα ότι «αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο».

Επίσης, οι τρεις άνδρες υπογράμμισαν ότι η β' αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο, χωρίς όμως να δίνεται συγκεκριμένη ημερομηνία για την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα. «Η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν είναι προς όφελος όλων» τονίστηκε. 

"Το ΔΝΤ είναι απαραίτητο" 

Ειδικότερα, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup, «ενημερωθήκαμε από τον ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος… Τα καλά νέα είναι ότι η ανάκαμψη είναι γρηγορότερη του αναμενομένου τα έσοδα καλυτέρα των αναμενόμενων, και η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προς όφελος όλων».

«Ενθαρρύναμε την ελληνική πλευρά και τους θεσμούς να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης με επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν» επισήμανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Το ΔΝΤ είναι απαραίτητο» ξεκαθάρισε ο Ολλανδός, προσθέτοντας εμφατικά ότι «τα τελευταία μέτρα ενός Μαραθωνίου είναι και τα πιο δύσκολα». Όπως διευκρίνισε, είχαμε εποικοδομητική συνεργασία με το ΔΝΤ.

Ο πρόεδρος της Ευρωομάδας ξεκαθάρισε ότι στην «καρδιά» της συζήτησης με το ΔΝΤ είναι αν η καλή επίδοση της Ελλάδας είναι δομικής φύσης. Δήλωσε ακόμη ότι γίνονται συζητήσεις για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σχολίασε ακόμη ότι αντικείμενο συζήτησης είναι και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018. 

"Οι Έλληνες συμφώνησαν να μη κάνουν πισωγύρισμα"

Tαχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης με μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα ζήτησε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων λέγοντας ότι είχαμε «καλή συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup σήμερα, συμφώνησαν να προχωρήσουν και να καταλήξουν, όχι να κάνουν πισωγύρισμα. Σημείωσε πως «όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».

«Θα συνεχίσουμε τις επαφές και θα ετοιμάσουμε το έδαφος για την επιστροφή των κλιμακίων μας στην Αθήνα ελπίζω ότι αυτό μπορεί να συμβεί γρήγορα» τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί. «Χρειαζόμαστε μία καθολική συμφωνία σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τα δημοσιονομικά στην Ελλάδα. Υπάρχει σύγκλιση μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ τόσο όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης και τους κινδύνους όσο και για το τι πρέπει να γίνει» αποσαφήνισε.

Ο κ. Μοσκοβισί, ανέφερε ότι «δυο - τρία σημεία παραμένουν ανοικτά» και επισήμανε ότι θεωρείται απαραίτητο να υπάρχει ένας μηχανισμός διασφάλισης της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα.

«Κανείς δεν επιθυμεί επιστροφή στο παρελθόν», ανέφερε ο γάλλος επίτροπος τονίζοντας ότι ευελπιστεί σε σύντομη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα «αν όλοι κάνουν αυτό που πρέπει».

Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι ασφαλώς μπορεί το ΔΝΤ να μην συμμετέχει σε μελλοντικά προγράμματα, αν και «ελπίζει να μην χρειαστεί κάτι τέτοιο».

«Το Ταμείο ήταν για στην Ελλάδα από την αρχή, έχει ιδιαίτερη τεχνογνωσία και πολλά κράτη- μελή επιθυμούν τη συμμέτοχη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Δεν είναι διαπραγματεύσιμο να αποχωρήσει για αυτό το πρόγραμμα… Ενθαρρύνει την αξιοπιστία η παρουσία του ΔΝΤ» ξεκαθάρισε ο γάλλος επίτροπος.

"Επιτυχία μόνο με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων" 

«Eνημέρωσα το Eurogroup ότι ο ESM και ο EFSF υιοθέτησαν όλες τις αναγκαίες νομικές αποφάσεις για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης χρέους» είπε ο επικεφαλής του ESM.

«Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αποτελούν σημαντικό επίτευγμα για την Ελλάδα, θα μειώσουν το κίνδυνο από υψηλότερα επιτόκια δανεισμού, θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους και θα συνεισφέρουν στην επιστροφή της χρηματοδότησης από τις αγορές» εξήγησε ο επικεφαλής του Μηχανισμού Στήριξης.

«Βελτιώνουμε τους όρους του χρέους για την Ελλάδα… Eν τέλει, η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από τη συνέχιση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση» διαμήνυσε, ο γερμανός τεχνοκράτης.

Όπως ανέφερε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ESM για την ελάφρυνση του χρέους, θα υπάρξει συνολική μείωση του ελληνικού χρέους/ προς ΑΕΠ περί τις 20% έως το 2060.  «Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ελλάδα θα μειωθούν κατά περίπου 5% λόγω των βραχυπρόθεσμων μέτρων» πρόσθεσε.

«Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ υπερβαίνουν το ευρωπαϊκό πλαίσιο και τη δημοκρατική κουλτούρα» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Προληπτική νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, δηλαδή από το 2019, ζήτησαν οι θεσμοί από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στη συνάντηση που είχαν πριν την έναρξη του Eurogroup, σύμφωνα με διαρροές.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις ανταποκρίτριας του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσακαλώτος έφτασε στις Βρυξέλλες έχοντας στείλει δεύτερη επιστολή με την οποία προτείνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για τρία χρόνια, ή 3% για πέντε χρόνια μετά το 2018.

Η Ελλάδα οφείλει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, όμως εφόσον το πράξει η διαπραγμάτευση θα προχωρήσει χωρίς προβλήματα, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πριν την έναρξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Aμετακίνητο στις θέσεις του
παραμένει πάντως το ΔΝΤ, με αιχμή τις προϋποθέσεις που θέτει προκειμένου να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, ενώ στον αέρα παραμένει το χρονοδιάγραμμα για τις κρίσιμες αποφάσεις. Το ελληνικό χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ανάλυση βιωσιμότητας που θα παρουσιάσει στο εκτελεστικό του συμβούλιο στις 6 Φεβρουαρίου και αποκαλύπτει η Καθημερινή.

Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας