Το καλό και το κακό σενάριο της διαπραγμάτευσης – Κομισιόν για Τσακαλώτο

«Τέτοια ζητήματα συζητούνται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και μεταξύ των μελών του Eurogroup» δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς αρνούμενος να αναφερθεί στο περιεχόμενο της επιστολής Τσακαλώτου. 


Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, εξέφρασε την προσήλωση της Κομισιόν σε «εποικοδομητικές» συζητήσεις, προκειμένου να συνεχίσει τη συνεργασία και να διευκολύνει τη «μεγαλύτερη δυνατή πρόοδο» πριν από το Eurogroup της Πέμπτης υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται εντατικά με τις ελληνικές αρχές και τους υπόλοιπους εταίρους, προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος ενόψει του Eurogroup», ανέφερε ο κ. Σχοινάς, προσθέτοντας πως «στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό».

Σύμφωνα με κοινοτικούς κύκλους που μίλησαν στον ΣΚΑΪ, δύο είναι τα σενάρια για την έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης. Στο «καλό σενάριο», οι δανειστές επιστρέφουν στη χώρα μετά το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, νομοθετούνται τα δημοσιονομικά μέτρα που ζητούν οι δανειστές από την Αθήνα και η αξιολόγηση ολοκληρώνεται εντός του Φεβρουαρίου,

Στο «κακό σενάριο», οι δανειστές επιστρέφουν με αίτημα τη νομοθέτηση μέτρων με άρνηση της Αθήνας, με αποτέλεσμα την έναρξη μιας «αέναης»' διαπραγμάτευσης με την αξιολόγηση να παραμένει μετέωρη επί μήνες, επιβαρύνοντας την οικονομία.

Εξάλλου, κοινοτική πηγή έκανε λόγο για ικανοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών σχετικά με την πρόσφατη δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία εξέφραζε τη δέσμευσή της στο ελληνικό πρόγραμμα, σε συνέχεια της συνάντησης με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Νταβός. 

Σε πολιτική συμφωνία για τη διαπραγμάτευση επιμένει πάντως η κυβέρνηση, με το Μαξίμου να επισημαίνει ότι η επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν περιλαμβάνει την ελληνική πρόταση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. 

Σημαντικές θεωρούνται και οι επαφές που έχει τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης με τους αξιωματούχους των θεσμών στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ΔΣ του ESM, οπού κατά πάσα πιθανότητα γίνεται συζήτηση για όλο το πακέτο της συμφωνίας.

Το Σαββατοκύριακο ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως οι ελληνικές προτάσεις θα περιλαμβάνουν περίγραμμα δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, το 2018, ώστε να ικανοποιηθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έχει επιφυλάξεις για το κατά πόσον η Αθήνα μπορεί να πετύχει μεσοπρόθεσμα τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Πηγή: skai.gr