Μαξίμου: Πολιτικό θέμα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεν λύνεται στο Hilton

Σε πολιτική συμφωνία για τη διαπραγμάτευση επιμένει η κυβέρνηση, με το Μαξίμου να επισημαίνει ότι η επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου που εστάλη στους θεσμούς δεν περιλαμβάνει την ελληνική πρόταση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικές πηγές «το ζήτημα είναι πολιτικό, και δεν μπορεί να λυθεί με την επιστροφή των εκπροσώπων θεσμών στο Hilton». Για την επιστολή τονίζουν πως αναφέρει το πως προσέρχεται την Πέμπτη στις συζητήσεις ο κ. Τσακαλώτος και παραπέμπουν στο ΥΠΟΙΚ για περισσότερες λεπτομέρειες.

«Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών θα αναπτύξει τις θέσεις της Αθηνάς στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου» δήλωναν οι κυβερνητικές πηγές, διευκρινίζοντας ότι στο Eurogroup της Πέμπτης η Αθήνα επιδιώκει επί της αρχής συμφωνία για τα θέματα που αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.

Τα θέματα αυτά, όπως αναφέρει το Μαξίμου, είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ. Αν βρεθεί εκεί κοινή γραμμή, τότε οι κυβερνητικοί κύκλοι βλέπουν να «ξεκολλάει» η διαπραγμάτευση.

Αρχικά υπήρχαν πληροφορίες
 πως στις κυβερνητικές προτάσεις θα περιλαμβάνεται και μείωση του αφορολόγητου. Αυτό αρχικά φάνηκε να επιβεβαιώνεται από τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος όμως σήμερα Δευτέρα διευκρίνισε πως το αφορολόγητο δεν είναι προς διαπραγμάτευση, αποδίδοντας την παρεξήγηση σε λεκτικό του ατόπημα.

Το Σαββατοκύριακο ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως οι ελληνικές προτάσεις θα περιλαμβάνουν περίγραμμα δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, το 2018, ώστε να ικανοποιηθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έχει επιφυλάξεις για το κατά πόσον η Αθήνα μπορεί να πετύχει μεσοπρόθεσμα τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.
Πηγή: skai.gr