Προωθείται φανερή ψηφοφορία για τον πρόεδρο της Βουλής

Την αναμόρφωση του Κανονισμού της Βουλής συνεχίζει ο Νίκος Βούτσης, έχοντας πλέον στα «σκαριά» διαδικασία φανερής ψηφοφορίας του Προέδρου της Βουλής έναντι της μυστικής ψήφου.

Η εν λόγω αλλαγή συζητήθηκε σήμερα Πέμπτη στη σχετική Επιτροπή και οι πληροφορίες θέλουν όλες τις πτέρυγες της Βουλής να συμφωνούν. Στην περίπτωση υλοποίησης του μέτρου πάντως το ενδιαφέρον θα είναι αυξημένο, καθώς πλέον οι λεγόμενοι «αντάρτες» που ψηφίζουν ενάντια στην κομματική γραμμή θα αποκτήσουν ονοματεπώνυμο.

Παράλληλα, ο κ. Βούτσης, προωθεί την αύξηση των Αντιπροέδρων κατά δύο και συγκεκριμένα από 7 στους 9, με στόχο να έχουν Αντιπρόεδρο και τα μικρότερα κόμματα του Κοινοβουλίου.

Μέχρι σήμερα βάσει του Κανονισμού της Βουλής, οι αντιπρόεδροι είναι συνολικά 7. Εξ αυτών οι 3 πρώτοι προέρχονται από την κυβερνώσα πλειοψηφία, ο 4ος υποχρεωτικά από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο 5ος από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της αντιπολίτευσης, ο 6ος από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης και ο 7ος από την τέταρτη σε δύναμη. Και για την εκλογή των δύο νέων αντιπροέδρων πάντως θα απαιτείται η ψήφος τουλάχιστον 75 βουλευτών.

Στα ενδιαφέροντα και συνάμα «θολά», προς το παρόν, σχέδια του προέδρου της Βουλής, περιλαμβάνεται ο περιορισμός του φαινομένου της «βροχής» άσχετων και εκπρόθεσμων τροπολογιών τόσο υπουργικών όσο και βουλευτικών.

Η πρόθεση του Νίκου Βούτση έχει εκφραστεί εδώ και μήνες, ωστόσο, ακόμη ο ίδιος αρνείται να ανοίξει τα χαρτιά του για τον ακριβή τρόπο αντιμετώπισης της κακής νομοθέτησης, ο κ. Βούτσης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, καθώς βρίσκεται σε συζητήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Παλαιότερα πάντως ο ίδιος είχε ρίξει στο τραπέζι ως ιδέα τη θεσμοθέτηση ενός νομοσχεδίου σκούπα ανά μήνα στο οποίο θα εντάσσονται όλες οι εκκρεμότητες που πρέπει να τακτοποιηθούν, αλλά έγινε δέκτης θύελλας αντιδράσεων και επικριτικών σχολίων περί νέας αντικοινοβουλευτικής τακτικής και πιθανόν να έχει απορρίψει πλέον αυτό το σενάριο.

Η επιτροπή Κανονισμού της Βουλής συζητά και αλλαγές στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, μέσω της επαναφοράς του συστήματος που ίσχυε επί προεδρίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, όπου οριζόταν μία συγκεκριμένη ημέρα συζήτησης των επίκαιρων ερωτήσεων ανά υπουργείο, αναγκάζοντας τις ηγεσίες τους να συντονίζονται καλύτερα και όταν ο ένας δεν δύναται να προσέλθει ή κάνει «κοπάνα» να υποχρεώνεται να εμφανιστεί ο αμέσως κατώτερός του στην ιεραρχία.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά