Αυγενάκης: Δημοτικοί-υπάλληλοι φαντάσματα που δεν εργάζονται, αλλά πληρώνονται

Με βομβαρδισμό ερωτήσεων σχετικά με το αλαλούμ των 2.500 προσληφθέντων που δεν εμφανίστηκαν ποτέ στις δομές φιλοξενίας προσφύγων, σφυροκοπούν την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής, τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Να δώσουν εξηγήσεις καλεί τους τρεις υπουργούς και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος με σχετική ερώτηση που κατέθεσε, καταλογίζει στην κυβέρνηση πλήρη ανικανότητα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης και διατήρηση του χάους με στόχο την εξυπηρέτηση του κομματικού κράτους, σχολιάζοντας πως υπάρχουν «δημοτικοί υπάλληλοι – φαντάσματα που πληρώνονται κανονικά».

Αφού κάνει αναφορά στις παραδοχές του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ (16/1/2017), ότι μόλις το 20% των προσληφθέντων απασχολούνται στα 19 κέντρα φιλοξενίας και 5 hotspot σε 8 περιφέρειες της χώρας για τις οποίες προσελήφθησαν, ο κος Αυγενάκης, σημειώνει: «όπως ομολόγησε επίσης, ο κ Βίτσας πολλοί από τους προσληφθέντες δεν απασχολούνται, διότι δεν έχουν αντικείμενο, ελλείψει παντελούς οργάνωσης των δομών! Η αυθαιρεσία του κομματικού κράτους σε όλο της μεγαλείο!».

Ο ίδιος αποδίδοντας την κατάσταση που επικρατεί στις δομές φιλοξενίας των προσφύγων, προσθέτει: «Πρόκειται για ένα πραγματικό χάος που η Κυβέρνηση με την ανικανότητά της δημιούργησε δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους δήμους να απασχολούν τους 2.500 άνεργους κατά το δοκούν ή και καθόλου, με χρήματα που προορίζονταν ξεκάθαρα για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών που προκαλεί στη χώρα μας η προσφυγική κρίση».

Τονίζει, δε, ότι οι πράξεις αυτές εκθέτουν τη χώρα μας, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή, καθώς όπως υπογραμμίζει από τα 17,5 εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν για τις προσλήψεις των «υπαλλήλων–φαντασμάτων» τα 10,9 εκατομμύρια προέρχονται από την ΕΚΤ «δημιουργώντας έτσι ένα τραγικά αρνητικό προηγούμενο στις σχέσεις μας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας».

Ο Λευτέρης Αυγενάκης κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στο Δήμο Λέρου, με αφορμή δηλώσεις του δημάρχου του νησιού στον ΣΚΑΪ, σύμφωνα με τις οποίες σε σύνολο 75 προσλήψεων μόνο οι 25 αφορούσαν σε υπηρεσίες του Κέντρου Ταυτοποίησης και οι υπόλοιπες 50 σε υπηρεσίες του Δήμου, την ώρα όπως σημειώνει που δεκάδες αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στη Λέρο για την κάλυψη των αναγκών του Κέντρου Ταυτοποίησης.

Ο γραμματέας της ΝΔ, ζητά απαντήσεις ως προς τον αριθμό των εργαζομένων στις δομές προσφύγων βάσει των προβλεπομένων από το πρόγραμμα του 2016 και συγκεκριμένα στοιχεία για το πόσοι εξ αυτών απασχολούνται σε δήμους και πόσοι δεν εργάζονται καθόλου, ενώ καλεί τους συναρμόδιους υπουργούς να καταθέσουν τον προγραμματισμό της κυβέρνηση για την κάλυψη των αναγκών των εν λόγω δομών μετά τον Απρίλιο οπότε και ολοκληρώνεται το πολυσυζητημένο πρόγραμμα.

«Πάρτι» χιλιάδων προσλήψεων άνευ σχεδιασμού και κατασπατάληση κονδυλίων για το προσφυγικό, καταγγέλλει στο μεταξύ ο υπεύθυνος του τομέα μεταναστευτικής πολιτικής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, εγκαλώντας τον αρμόδιο υπουργό και την κυβέρνηση για «πολιτικές εξυπηρετήσεις» και «πολιτική αξιοποίηση του χάους του προσφυγικού». Ερώτηση για το θέμα προς του συναρμόδιους υπουργούς κατέθεσε και Το Ποτάμι.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

"Προς τους:

- Υπουργό Εργασίας
Κα Έφη Αχτσιόγλου
- Υπουργό Εσωτερικών
Κο Παναγιώτη Σκουρλέτη
-Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής
Κο Ιωάννη Μουζάλα

ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 18-1-2017

ΘΕΜΑ: «Δημοτικοί υπάλληλοι-φαντάσματα που δεν εργάζονται, αλλά πληρώνονται κανονικά! Που απασχολούνται οι προσληφθέντες για τα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων;»

Χάος επικρατεί στο μείζον εθνικό ζήτημα του προσφυγικού. Για μια ακόμα φορά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποδεικνύει την ανικανότητά της να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, προσλαμβάνοντας υπαλλήλους-φαντάσματα που δεν γνωρίζει καν εάν εργάζονται.

Όπως κατήγγειλαν πριν λίγο καιρό 20 βουλευτές της ίδιας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την υπ’ αριθ. 2165/20-12-16 ερώτησή τους και επιβεβαίωσε εσχάτως ο Αν. Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» στις 16-01-17, από τους 2500 ανέργους που προσελήφθησαν μέσω ΟΑΕΔ το περασμένο φθινόπωρο για να στελεχώσουν 19 κέντρα φιλοξενίας και 5 hotspot σε 8 περιφέρειες της χώρας, απορροφήθηκε μόνο το 20%. Όσον αφορά δε, το υπόλοιπο 80% σε περίπτωση που δεν αγνοείται παντελώς η τύχη του, έχει απορροφηθεί από άλλες υπηρεσίες των δήμων. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα σε τεχνικές ειδικότητες όπως σε οικοδόμους, οδηγούς, υδραυλικούς κοκ, αυτοί εκλείπουν σε ποσοστό 100%! Ενώ, όπως ομολόγησε επίσης, ο κ Βίτσας πολλοί από τους προσληφθέντες δεν απασχολούνται, διότι δεν έχουν αντικείμενο, ελλείψει παντελούς οργάνωσης των δομών! Η αυθαιρεσία του κομματικού κράτους σε όλο της μεγαλείο!

Πρόκειται για ένα πραγματικό χάος που η Κυβέρνηση με την ανικανότητά της δημιούργησε δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους δήμους να απασχολούν τους 2.500 άνεργους κατά το δοκούν ή και καθόλου, με χρήματα που προορίζονταν ξεκάθαρα για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών που προκαλεί στη χώρα μας η προσφυγική κρίση. Σύμφωνα και με τη ρητή επισήμανση της υπ’ αριθ. 6/2016 Δημόσιας πρόσκλησης του ΟΑΕΔ που καθιστά σκοπό της δράσης την «επιτακτική ανάγκη για ενίσχυση και υποστήριξη των υπηρεσιών πρώτης υποδοχής που παρέχονται από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Οι πράξεις αυτές εκθέτουν τη χώρα κι έχουν προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή των καταστροφικών χειρισμών της Κυβέρνησης, καθώς από τα 17,5 εκ ευρώ που διατέθηκαν για τις προσλήψεις των υπαλλήλων–φαντασμάτων τα 10.9 προέρχονται από την ΕΚΤ, δημιουργώντας έτσι ένα τραγικά αρνητικό προηγούμενο στις σχέσεις μας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ συγκεκριμένα στον Δήμο Λέρου, όπου όπως αναφέρει ο ίδιος ο Δήμαρχος του νησιού σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», κ. Μιχάλης Κόλλιας, σε σύνολο 75 προσλήψεων μόνο οι 25 αφορούσαν σε υπηρεσίες του Κέντρου Ταυτοποίησης, ενώ οι υπόλοιπες 50 σε υπηρεσίες του Δήμου. Την ίδια στιγμή που από την υποστελεχωμένη Περιφέρεια Κρήτης μεταφέρθηκαν δεκάδες αστυνομικοί για να καλύψουν συν τοις άλλοις και τα διοικητικά κενά που αφήνουν πίσω τους οι 50 υπάλληλοι του Δήμου που προσελήφθησαν για να παράσχουν τις υπηρεσίες τους στο Κέντρο Ταυτοποίησης του νησιού.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ


1. Πόσοι εργάζονται όπως προβλέπει το πρόγραμμα και σε ποιές δομές προσφύγων; Πόσοι στους δήμους και πόσοι δεν εργάζονται καθόλου;
2. Ποιος ο προγραμματισμός της Κυβέρνησης για την κάλυψη των αναγκών των δομών αυτών πέραν του Απριλίου οπότε και θα ολοκληρωθεί το εν λόγω πρόγραμμα;

Ο ερωτών Βουλευτής

Λευτέρης Κ. Αυγενάκης
Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου"
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά