Γιούνκερ: Τελευταία ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου η Γενεύη

«Τελευταία ευκαιρία» για την επανένωση της Κύπρου αποκάλεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τις συνομιλίες που ξεκινούν αύριο Πέμπτη στη Γενεύη για το Κυπριακό. Ο πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Γιούνκερ στο πλαίσιο των διεθνών επαφών του για το θέμα. Την Τρίτη ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. 

«Η ώρα έχει έρθει
για την επανένωση του νησιού» υπογράμμισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Μαλτέζο πρωθυπουργό, Γιόζεφ Μουσκάτ, στη Βαλέτα, όπου βρίσκεται για την επίσημη έναρξη της μαλτέζικης προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το επόμενο εξάμηνο. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα έχουν αίσιο τέλος μέσα στις επόμενες «ώρες και ημέρες», ενώ επανέλαβε πως οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων κάνουν «εξαιρετική δουλειά» και πως για το ζήτημα μίλησε σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα.

Επιπλέον, επισήμανε ότι έχει «προσωπικό ενδιαφέρον» για το Κυπριακό και πως είναι «καθήκον» του να είναι παρών στις συνομιλίες. «Όταν έχει να κάνει με την ειρήνη, πρέπει να παίρνεις ρίσκα. Αυτοί που δεν παίρνουν ρίσκα, παίρνουν τελικά το μεγαλύτερο ρίσκο» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Σε καλό δρόμο οι συνομιλίες»


Οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη για το Κυπριακό βρίσκονται «σε καλό δρόμο», δήλωσε από την πλευρά του ο απεσταλμένος του ΟΗΕ  Έσπεν Μπαρθ Άιντε για την Κύπρο, προσθέτοντας ότι έχουν επιλυθεί πολλά ζητήματα που διαιρούν τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε δήλωσε πάντως πως «υπάρχει ακόμη δουλειά για να γίνει» στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού. «Ασχοληθήκαμε με κάποια από τα δυσκολότερα ζητήματα. Τα θίξαμε σχεδόν όλα, έχουμε επιλύσει πολλά απ' αυτά και είμαστε κοντά στην επίλυση ορισμένων άλλων ζητημάτων.

«... Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει», διευκρίνισε πάντως στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, κατά την επικοινωνία των δύο ανδρών υπογραμμίστηκε η ανάγκη να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, που να συνάδει και με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τονίστηκε παράλληλα ο κρίσιμος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις και η σημασία που θα έχει η επίλυση του ζητήματος για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

«Υπάρχει πρόοδος στο εδαφικό»

«Υπάρχει πρόοδος στο εδαφικό, καθώς είναι η πρώτη φορά από το 1974 και μετά, που βρισκόμαστε στο παρά ένα για ανταλλαγή χαρτών με βάση αυτά που συμφωνούνται ανάμεσα στους δύο ηγέτες», τόνισε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους, λίγο πριν τις 3μμ στη Γενεύη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης πληροφόρησε ότι στις 17.45 σήμερα το απόγευμα θα συναντηθούν εκ νέου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και θα συνεχίσουν τη συνομιλία τους για το εδαφικό και αν συμφωνήσουν, τότε κάθε πλευρά θα υποβάλλει το δικό της χάρτη και θα εξεταστούν από τους εμπειρογνόμωνες αν ανταποκρίνονται σε ότι έχει συμφωνηθεί.

Παράλληλα, ανάφερε ότι σήμερα συζητείται επίσης και το θέμα της διακυβέρνησης και έχει σημειωθεί πρόοδος στον τρόπο που θα τροποποιείται το Σύνταγμα.

Ο εκπρόσωπος της Κύπρου χαρακτήρισε ανεύθυνες τις διαρροές που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και ζήτησε να υπάρξει λογική και προσοχή ώστε να μην δημιουργούν προβλήματα αυτή την κρίσιμη ώρα. «Επειδή κάποιοι συμπεριφέρονται ανεύθυνα, επειδή κάποιες ενέργειες έχουν ώς στόχο να δημιουργήσουν πρόβλημα, επειδή δεν υπάρχει λογική σε αυτές τις ενέργειες παρακαλώ να είστε προσεχτικοί ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στις 8 το βράδυ αναμένεται στη Γενεύη ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιας, ο οποίος θα συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr