ΝΔ: «Ταφόπλακα» για τον τουρισμό νέα αύξηση του τέλους πλοίων αναψυχής

«Ταφόπλακα» για τον θαλάσσιο τουρισμό χαρακτηρίζουν το ενδεχόμενο νέας αύξησης του τέλους πλοίων αναψυχής και ημερόπλοιων, οι τομεάρχες Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης και Μάνος Κόνσολας.

Με αφορμή πληροφορίες που θέλουν νέα αύξηση του συγκεκριμένου τέλους να περιλαμβάνεται σε υπό κατάθεση νομοσχέδιο, οι δύο «γαλάζιοι» βουλευτές, κατέθεσαν ερώτηση προς τέσσερις συναρμόδιους Υπουργούς, τονίζοντας τις αρνητικές συνέπειες της εφαρμογής του μέτρου.

Όπως επισημαίνουν σε κοινή δήλωσή τους οι ερωτώντες βουλευτές, ο θαλάσσιος τουρισμός στην Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα την τελευταία διετία, αφού η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% στις υπηρεσίες των μαρινών, η επαναφορά και αύξηση του φόρου πολυτελείας στα σκάφη αναψυχής, αλλά και οι αρνητικές επιπτώσεις του μεταναστευτικού προβλήματος, έχουν οδηγήσει σε φυγή σκαφών από τις ελληνικές μαρίνες, που καταγράφουν χαμηλές πληρότητες.

«Η πιθανή αύξηση του Τέλους Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων, που περιλαμβάνεται σε υπό κατάθεση νομοσχέδιο, είναι βέβαιο ότι θα πλήξει ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών μαρινών και θα μειώσει το θαλάσσιο τουρισμό, αφού λειτουργεί ως ένα ακόμα αντικίνητρο για την προσέλκυση σκαφών στην Ελλάδα, αλλά και τον ελλιμενισμό των ήδη υπαρχόντων στις ελληνικές μαρίνες», προσθέτουν χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίζουν, δε, ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επωφεληθούν οι μαρίνες γειτονικών χωρών, ενώ θα υπάρξουν και απώλειες στα δημόσια έσοδα και στην εθνική οικονομία.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά