Κλείσιμο

Προϋπολογισμός: «Κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση θα θέσει ο Τσίπρας

«Κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση θα θέσει, σύμφωνα με πληροφορίες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει για την αξιολόγηση, θα θέσει το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση, και θα θέσει τα πολιτικά όρια της διαπραγμάτευσης διαμηνύοντας στους εταίρους ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει τη σημασία της ρύθμισης για το χρέος που έλαβε η Ελλάδα στο Eurogroup όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να θέσει και τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ δύο διαφορετικών αναπτυξιακών σχεδίων που παρουσιάζονται από την κυβέρνησή του και την αξιωματική αντιπολίτευση. Όπως θα αναφέρει, αντιπαρατίθενται από τη μια η δίκαιη ανάπτυξη της κυβέρνησης, και από την άλλη το σχέδιο της ΝΔ που είναι η συντριβή της κοινωνίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλύσει περαιτέρω τις πρόσφατες εξαγγελίες που έκανε, και προκάλεσαν τις αντιδράσεις των θεσμών, θα μιλήσει για αύξηση του κοινωνικού προϋπολογισμού αλλά και για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και την κατεύθυνση που θα κινηθεί η κυβέρνηση με το ΕΣΠΑ, αλλά και με το σχέδιο Γιούνκερ.

Το μπαλάκι στους θεσμούς για το ενδεχόμενο εκλογών πετάει στο μεταξύ ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που δεν αλλάξουν στάση στην αξιολόγηση δεν πρέπει να αποκλείεται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Μάλιστα, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο υπουργός Οικονομίας υπενθυμίζει ότι ήδη η ΕΕ αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων. 

«Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, αναφέρει,δείχνουν τη σταθερή αποφασιστικότητα της κυβέρνησής μας να παραμείνει στη γραμμή που έχει εξαρχής χαράξει υπέρ των αδυνάμων» τόνισε στο ΑΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. 

«Το ΔΝΤ λέει τα πράγματα όπως έχουν» ξεκαθάρισε πάντως το Σάββατο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας, σχολιάζοντας τις αναφορές του Ταμείου για ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων ή περισσότερων μέτρων λιτότητας. 

Ας σημειωθεί
 ότι την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που διακινούνταν το τελευταίο διάστημα περί απαίτησης του ΔΝΤ περί προκαταβολικής ψήφισης μέτρων ύψους 4,5 δισεκ. ευρώ, άμεσα, για το 2019.
Πηγή: skai.gr