Αχτσιόγλου: Δίνουμε τη μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Μιλώντας στη Βουλή πριν από λίγη ώρα για τον προϋπολογισμό, η υπουργός Εργασίας σημείωσε μεταξύ άλλων πως οι πολιτικές της περιόδου 2010-2014 ήταν αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του νομικού μας πολιτισμού και παράλληλα σημείωσε πως η κυβέρνηση είναι απόλυτα αντίθετη στις ομαδικές απολύσεις που το ΔΝΤ προτείνει.

Αναλυτικά η κ. Αχτσιόγλου αναφερόμενη στη διαπραγμάτευση και τα εργασιακά σημείωσε: « Οι πολιτικές επιλογές για τις εργασιακές σχέσεις που υιοθετήθηκαν την περίοδο 2010-2014 και τα μέτρα που λήφθηκαν με τους νόμους που προανέφερα δεν ήταν μόνο αντίθετα με θεμελιώδεις αρχές του νομικού μας πολιτισμού. Ήταν προπάντων μέτρα άδικα, ανήθικα και καταστροφικά.

Φυσικά τα μέτρα αυτά υπηρετούσαν έναν κεντρικό και πολλάκις διατυπωμένο πολιτικό στόχο: τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας στη βάση της συντριβής της εργασίας.
Απέναντι στον πολιτικό αυτό στόχο, η Κυβέρνησή μας είχε, έχει και θα έχει στόχο να ανατρέψει τις συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές.

Υλοποιώντας μια σειρά μέτρων προστασίας των χαμηλότερων στρωμάτων.

Αντιμετωπίζοντας την ανεργία και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, που δίνουν προοπτική στις ζωές των νέων ανθρώπων.

Υποστηρίζοντας την αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ του κόσμου της εργασίας, που είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης και όχι αποτέλεσμά της.

Διεκδικώντας την κατοχύρωση και εφαρμογή στην πράξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα μας.

Γι’ αυτό και στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης δίνουμε τη μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, αυτές που ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ιδεοληψία της αριστεράς. Για να αποκτήσουν ξανά οι εργαζόμενοι διαπραγματευτική ισχύ και να μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερους όρους εργασίας. Μια θέση, που εναρμονίζεται με τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές και υποστηρίζεται από τον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, και από το γνωστό πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Και η θέση αυτή μόνο ιδεοληπτική δεν είναι. Είναι μια θέση που αντανακλά με τον πιο σαφή τρόπο το τί ανάπτυξη θέλουμε. Για μας δίκαιη είναι η ανάπτυξη που στηρίζεται στην ενίσχυση των δικαιωμάτων της εργασίας και όχι στη συμπίεση του εργατικού κόστους. Μια ανάπτυξη προϋπόθεση της οποίας είναι η αναδιανομή εισοδήματος υπέρ του κόσμου της εργασίας. Και η λειτουργία του μηχανισμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων θέτει ακριβώς αυτό το αναγκαίο θεμέλιο. Το θεμέλιο για τη συμμετοχή των εργαζομένων στην επίτευξη της ανάπτυξης, για να απλωθούν τα αποτελέσματά της σε όλη την κοινωνία. Διότι για την ανάπτυξη που εμείς μιλάμε χρειάζεται να λειτουργεί ένα υγιές σύστημα ΣΣΕ, μέσω του οποίου γίνεται πρωτογενώς η κατανομή του παραγόμενου προϊόντος με τη μορφή του μισθού. Πρωτογενώς. Όχι εκ των υστέρων.

Γι αυτό και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων συνιστά για την κυβέρνησή μας κεντρικό πολιτικό αίτημα στην εξελισσόμενη διαπραγμάτευση.

Αυτονόητη προϋπόθεση της δίκαιης ανάπτυξης όμως είναι να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα ο κύκλος της εργασιακής απορρύθμισης. Γι αυτό και αντιστεκόμαστε στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων που επιδιώκουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και το ΔΝΤ.
Κυρίες και Κύριοι βουλευτές ,

Γνωρίζετε ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση μιας κρίσιμης αξιολόγησης, κεντρικό σημείο της οποίας είναι το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων. Το αμέσως προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήσαμε ένα κύκλο διεθνών επαφών με πολιτικές δυνάμεις και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Εισπράξαμε ένα ευρύ κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επαναφορά του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην ελληνική αγορά εργασίας, για την ανάκτηση κύριων συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων.

Σ’ αυτή τη σύγκρουση, δηλαδή στα εργασιακά, η Ελλάδα είναι ο καθρέπτης του μέλλοντος της Ευρώπης. Γι΄ αυτό, οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Εμείς έχουμε από καιρό δηλώσει τη θέση μας: είμαστε με τον κόσμο της εργασίας. Και δηλώνουμε σαφώς ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιβάλει στην Ελλάδα ένα καθεστώς εξαίρεσης από το πλαίσιο των κοινωνικών κατακτήσεων των λαών και της ιστορίας της. Η κατάσταση είναι κρίσιμη αλλά δεν είναι μη αναστρέψιμη. Μπορούμε ακόμα να δώσουμε ένα σημαντικό σήμα ότι οι κοινωνικές κατακτήσεις αποτελούν σημαντικό κομμάτι αυτής της χώρας και αυτής της Ευρώπης όχι απλώς με όρους παράδοσης αλλά για το μέλλον που θέλουμε να οικοδομήσουμε εντός της».

Αναφορικά με την έκτασκτη οικονομική παροχή που με μήνυμά του ανακοίνωσε εχθές ο πρωθυπουργός η κ. Αχτσιόγλου είπε: «στόχος μας ήταν και παραμένει η εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών της πλειοψηφίας και ειδικά των πιο αδύναμων στρωμάτων. Στην κατεύθυνση αυτή και η χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού για την ουσιαστική στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων αναδεικνύει ότι παρά τις δυσκολίες και τον αρνητικό ευρωπαϊκό συσχετισμό δημιουργούμε το χώρο για τη χάραξη μιας διαφορετικής πολιτικής».

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε και στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας τονίζοντας: «ακούσαμε τον εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναφέρεται στην επιθεώρηση εργασίας και να επιχαίρει ότι αναβάθμισε το έργο της και έτσι κατάφερε να βάλει σε μία τάξη την αγορά εργασίας. Προφανώς δεν γνωρίζει τη διεθνή βιβλιογραφία στην οποία συμβάλει και η ΔΟΕ με βάση την οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας όταν έχει καταρρεύσει το σύστημα των συλλογικών συμβάσεων. Μάλλον συμμερίζεται και η ΔΟΕ τις εμμονές μας, τις ιδεοληψίες μας για τις συλλογικές συμβάσεις.
Αλλά ας υποθέσουμε ότι αφήνουμε την διάλυση των συλλογικών συμβάσεων που εσείς υπηρετήσατε και συνεχίζεται να υπερασπίζεστε στην άκρη. Μπορείτε πραγματικά να αναφέρεστε στο έργο του ΣΕΠΕ την στιγμή που επί των ημερών της προηγούμενης συγκυβέρνησης διαλύθηκε η νομική του υπηρεσία; Γνωρίζετε μήπως ένα παράδειγμα από όλη την Ευρώπη όπου οι επιθεωρητές εργασίας δεν έχουν την απαραίτητη νομική βοήθεια και συμβολή στο δύσκολο έργο τους;

Η αντίληψη σας για την επιθεώρηση εργασίας είναι τόσο βαθιά λογιστική που ακόμα και τα πρόστιμα τα οποία σε μεγάλο βαθμό αποτελούν κλεμμένους πόρους από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης φροντίσατε να πηγαίνουν στις εφορίες και όχι εκεί όπου θα έπρεπε.

Αυτή η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται και για την διοικητική και οργανωτική αναβάθμιση της δουλειάς του ΣΕΠΕ και για την δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου που συμβάλει πραγματικά στην καταπολέμηση της παραβατικότητας και όχι απλά στον μετασχηματισμό της από την συνολικά αδήλωτη στην υποδηλωμένη.

Έχουμε ήδη φροντίσει έτσι ώστε από τη νέα χρονιά τα πρόστιμα του ΣΕΠΕ να αποδίδονται στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, παράλληλα σχεδιάζεται αναμόρφωση της αρχιτεκτονικής των προστίμων έτσι ώστε να παρέχονται κίνητρα στους εργαζόμενους να απευθυνθούν στην Επιθεώρηση. Σε συνεργασία με τη ΔΟΕ έχει ήδη ολοκληρωθεί ένα εκτεταμένο πλάνο δράσης. Ταυτόχρονα έχει σχεδιαστεί η δημιουργία μιας σειράς από δομές ενημέρωσης των εργαζομένων για ζητήματα εργατικής νομοθεσίας ενώ εξελίσσεται η διαδικασία για την κύρωση της 129 διεθνούς σύμβασης εργασίας κάτι που θα σημάνει τη δυνατότητα της Επιθεώρησης για καθολικό έλεγχο των εργασιών στον αγροτικό χώρο.

Και κάτι ακόμη: Όλα τα στοιχεία δείχνουν μέσα στην κρίση σταθερή άνοδο στα εργατικά ατυχήματα. Εμείς δεν θα κλείσουμε τα μάτια μας σε αυτή την κατάσταση. Επαναξιολογούμε ήδη συνολικά το πλαίσιο για την υγεία και την ασφάλεια αλλά και τις επαγγελματικές ασθένειες. Ο στόχος εδώ δεν μπορεί να είναι λογιστικός στο επίπεδο των προστίμων αλλά στη μείωση των ατυχημάτων» κατέληξε η κα. Αχτισόγλου.
Πηγή: skai.gr