Βενιζέλος: Οι εταίροι σας δουλεύουν ψιλό γαζί

«Δεν έχετε ικανότητα διαχείρισης ούτε διαπραγμάτευσης. Σας δουλεύουν δυστυχώς πλέον ανοιχτά και στο πρόσωπό σας όλη τη χώρα. Η έντιμη λύση θα ήταν εκλογές αλλά δεν τολμάτε», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σφοδρότατη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά εναντίον του πρωθυπουργού με αιχμή την εν εξελίξει διαπραγμάτευση και τα μέτρα για το χρέος εξαπέλυσε από τη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος, βάζοντας στο κάδρο της οξύτατης κριτικής του και τους δανειστές για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κινήθηκε σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους και με βαρύτατους χαρακτηρισμούς. «Δεν έχετε ικανότητα διαχείρισης ούτε διαπραγμάτευσης. Σας δουλεύουν δυστυχώς πλέον ψιλό γαζί και στο πρόσωπό σας ολόκληρη τη χώρα», ήταν η χαρακτηριστική φράση του κου Βενιζέλου, που προκάλεσε αίσθηση.

Παράλληλα, ο κος Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συμφώνησε σε Μνημόνιο στο διηνεκές και μάλιστα χωρίς δάνειο, επιτρέποντας στον γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να επαναφέρει στο τραπέζι σενάρια περί Grexit. «Σημασία έχει τι ζητάς και να ξέρει πότε το ζητάς. Πλέον το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πολύ μικρό όταν έχει η Ε.Ε. να διαχειριστεί το πρόβλημα της Ιταλίας και της Γαλλίας», ανέφερε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ούτε λίγο ούτε πολύ ο Ευάγγελος Βενιζέλος τα χαρακτήρισε «κοροϊδία».

«Μετά από όσα συνέβησαν επί των ημερών σας αν δεν γίνουν παρεμβάσεις η προοπτική για το χρέος είναι να είναι 20% του ΑΕΠ το 2060 κι έτσι έχει αρχίσει το ψιλό γαζί από τους εταίρους για δήθεν βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Τα μεσοπρόσθεσμα από 2018 και αν τα δούμε. Τα μακροπρόθεσμα απομακρύνθηκαν από το χάρτη. Κι ενώ παίζατε το παιχνίδι της σύγκρουσης με το ΔΝΤ χάσαμε κι από τις δύο πλευρές. Ούτε παρέμβαση στο χρέος ούτε επιείκεια στα μέτρα. 40 δισεκατομμύρια ευρώ στο χρέος μείωση το 2060 λέτε, δηλαδή 20% του ΑΕΠ, τότε η μείωση που επήλθε στο χρέος σε ονομαστική τιμή ή παρούσα αξία που είχαμε κάνει εμείς ισοδυναμεί το 2060 με 1 τρις 330 δις ευρώ δηλαδή με 650% του ΑΕΠ», υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Από την κριτική του δεν ξέφυγαν και οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, κατηγορώντας ότι «δεν μοιράζει ψίχουλα γενναιοδωρίας αλλά τα ψίχουλα από την ήττα μίας εθνικής προσπάθειας», διερωτώμενος δηκτικά εάν το αντιστάθμισμα γι’ αυτές τις παροχές είναι η επαπειλούμενη μείωση των κύριων συντάξεων ή η περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου που απαιτεί το ΔΝΤ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έριξε στο τραπέζι και το ζήτημα των πρόωρων εκλογών, τονίζοντας, ότι αυτό θα ήταν το πιο έντιμο να πράξει η κυβέρνηση για το δημόσιο συμφέρον, αλλά όπως σχολίασε σαρκαστικά «δεν το τολμάτε καν γιατί έχετε μοναδική συγκολλητική ουσία την εξουσία χωρίς αξίες και ιδανικά. Μόνο τεχνάσματα επινοείτε μεροδούλι μεροφάι».

Όπως ξεκαθάρισε πάντως κατά τον ίδιο η λύση δεν είναι ούτε μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «ως δεύτερη πλάνη χειρότερη της πρώτης». Ο κος Βενιζέλος επανέλαβε την πρότασή του για ευρύτερες συμμαχίες βασισμένες στην εθνική συνεννόηση με στόχο μία κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά