Βουλή: Πολιτική αντιπαράθεση για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Οι χθεσινοβραδινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα νησιά που πλήττονται από τις προσφυγικές ροές, βρέθηκαν όπως ήταν αναμενόμενο στο επίκεντρο των αναφορών σχεδόν όλων των ομιλητών στην τέταρτη κατά σειρά ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι μεν βουλευτές της συμπολίτευσης επέδειξαν αίσθηση ανακούφισης, καθώς τους δόθηκε ένα «όπλο» για να αμυνθούν ή και να αντεπιτεθούν στην οξύτατη κριτική που δέχονται για το μείγμα μέτρων του προϋπολογισμού του 2017 και το ρευστό σκηνικό που διακρίνει την εν εξελίξει διαπραγμάτευση . Όσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έλαβαν το λόγο υποστήριξαν ότι με τις επίμαχες εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα υλοποιείται η δέσμευση της κυβέρνησης για την αναδιανομή των πλεονασμάτων στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.

Πυρ ομαδόν περί «εξαπάτησης των πολιτών» εξαπολύει την ίδια ώρα η αντιπολίτευση, αντιτείνοντας τις περικοπές που έχουν γίνει στις συντάξεις, την κατάργηση του ΕΚΑΣ και τα 2,4 δισεκατομμύρια έμμεσων φόρων που προβλέπει ο προϋπολογισμός για τον επόμενο χρόνο.

Σφοδρότατη ήταν η κριτική της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «πανικόβλητο», καταλογίζοντάς του ότι «πλειοδότησε σε παροχολογία». «Ανερυθρίαστα ως σύγχρονος “πατερούλης” παίζετε επικοινωνιακά τρικ στις πλάτες των Ελλήνων, αφού ήδη έχετε συμφωνήσει σε μέτρα 9 δις ως το 2018», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Κυριαζίδης, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση «μοιράζει καθρεφτάκια σε ιθαγενείς».

Για πομπώδη εξαγγελία, που αποτελεί «ομολογία ήττας» έκανε λόγο ο Κώστας Σκανδαλίδης από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θέλει να εξαγοράσει συνειδήσεις και να καλλιεργήσει μόνιμα μειωμένες απαιτήσεις και κριτήρια για το τι σημαίνει βιοτικό επίπεδο και δικαιώματα στη ζωή», υπογράμμισε από την πλευρά της η πρώην Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημειώνοντας ότι η ίδια αισθάνθηκε αληθινό σοκ ακούγοντας τον πρωθυπουργό.

«Ο πρωθυπουργός έκανε πράξη αυτό που υποσχεθήκαμε. Πως ό,τι περισσέψει θα το δίνουμε στους αδύναμους. Κάντε υπομονή. Ήταν μόνο η αρχή. Έρχονται κι άλλα με τους επόμενους προϋπολογισμούς», ήταν η απάντηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Συμεών Μπαλλή, επιχειρώντας να αντισταθμίσει τις περικοπές συντάξεων και τις αυξήσεις φόρων.

Τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «αναδιανομής ψίχουλων», επιχείρησε να αποκρούσει ο Θεόδωρος Βίτσας, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω προσέγγιση «μίζερη» και ομολογώντας πως η ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους και τα νησιά του ανατολικού και Βορείου Αιγαίου «είναι μικρή», αλλά όπως επισήμανε κινείται στην κατεύθυνση τόνωσης της ενεργούς ζήτησης και αποτελεί απονομή δικαιοσύνης.

Σφοδρότατη επίθεση εξαπέλυσαν οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό από την πρώτη στιγμή των εξαγγελιών του με το θέμα να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας έως αργά το βράδυ στην Ολομέλεια. Από τις τοποθετήσεις ξεχώρισε αυτή του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος κατηγόρησε των Αλέξη Τσίπρα ότι «μοιράζει σανό στους πολίτες». «Ε, πόσο σανό να φάνε πια οι πολίτες μετά την 13η σύνταξη, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τη διάσωση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο Αιγαίο, τα 751 ευρώ μισθό; Ε, δεν αντέχουμε άλλο σανό», σχολίασε δηκτικά.

Πηγή: Ναντίν Χαρδάλια - skai.gr