Koμισιόν προς Τσίπρα: Δεν αποφασίζεις μόνος σου για το πρωτογενές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν ενήμερη για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, και η ελληνική κυβέρνηση έχει υποχρέωση να ενημερώνει τους θεσμούς για «οιαδήποτε βήματα» σε περιπτώσεις υπεραπόδοσης του πρωτογενούς πλεονάσματος στους συμφωνημένους στόχους που έχουν τεθεί διαμήνυσε την Παρασκευή εκπρόσωπός της, μετά και την αντίδραση του Βερολίνου.

«Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις για συζήτηση όλων των στόχων του με τους θεσμούς, εκ των προτέρων, καθώς και δεσμεύσεις για τους χειρισμούς που γίνονται σε καταστάσεις υπεραπόδοσης στους συμφωνημένους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος» τόνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρντ.

«Η Κομισιόν θα συζητήσει τα επόμενα βήματα με τους άλλους θεσμούς. Η Επιτροπή δεν γνώριζε για τις λεπτομέρειες των αναγγελιών του πρωθυπουργού πριν ανακοινωθούν, επομένως δεν υπάρχει ανάγκη να τις μελετήσουμε πριν κάνουμε περαιτέρω σχόλια και λάβουμε περαιτέρω δράσεις» διεμήνυσε η κοινοτική αξιωματούχος.

Ο γερμανικός Τύπος κάνει αναφορά στο αιφνιδιαστικό, όπως το χαρακτηρίζει, διάγγελμα του έλληνα πρωθυπουργού προς τον ελληνικό λαό με παροχές προς τους συνταξιούχους και τους κατοίκους νησιών με πολλούς πρόσφυγες. 

«Δεν είμαστε αποικία» τόνισε πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει πίσω τις χθεσινές εξαγγελίες Τσίπρα, ακόμη και αν πιέσουν οι δανειστές».

«Προεκλογικό χάπενινγκ» χαρακτήρισε τις παροχές που ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο πρωθυπουργός ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα έγιναν με ορίζοντα τις εκλογές για να πει στους εταίρους «ή με βοηθάτε ή πάω σε εκλογές». 

«Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε εκλογές νωρίτερα από τα τρία χρόνια που απομένουν» επισήμανε στο μεταξύ στην ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

«Ήταν εντός του προγραμματισμού μας οι παροχές» υποστήριξε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μήνυμα για συνέχιση της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων απέστειλε στο μεταξύ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.
Πηγή: skai.gr