Κλείσιμο

Ξεκίνησε η «μάχη» του προϋπολογισμού στη Βουλή

Στη Βουλή μεταφέρθηκε από το απόγευμα η πολιτική κόντρα κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης στον απόηχο των χθεσινών αποφάσεων του Eurogroup για το ελληνικό χρέος, με φόντο τη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 που αναμένεται να κορυφωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Συμπολίτευση και αντιπολίτευση πάντως κάνουν εκ διαμέτρου αντίθετη ανάγνωση των αποφάσεων για το χρέος με τη μεν να κάνει λόγο για «ένα αποφασιστικό βήμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση» και το αντίπαλο στρατόπεδο να αντιτείνει ότι «η κυβέρνηση μονιμοποιεί τα Μνημόνια και διαιωνίζει την επιτροπεία της χώρας».

«Πρόκειται για μία πολύ σημαντική απόφαση. Η κυβέρνηση δεν υποχώρησε σε ακραίες απαιτήσεις», υποστήριξε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μπγιάλας, για να λάβει την ειρωνική απάντηση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατηδάκη «κι ύστερα ζήσατε εσείς καλά κι ο λαός χειρότερα».

Ο κος Χατζηδάκης καυτηρίασε τον «πανηγυρικό τρόπο» με τον οποίο αντέδρασε η κυβέρνηση στις αποφάσεις του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα σχετικά με το χρέος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό.

«Δεν παραγνωρίζω τα μέτρα για το χρέος αλλά μην κοροϊδεύουμε το λαό. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ουσιαστικά για 3 δις ευρώ ετησίως επιπλέον μέτρα και μόνιμο κόφτη. Άρα πήρατε μικρή παρέμβαση για το χρέος με βαριά μέτρα για κάθε νοικοκυριό. Συνεχίζετε τη δημαγωγία. Είστε ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ’ αλεύρι. Πανηγυρίζετε την ώρα που με την υπογραφή σας διαιωνίζετε την παρουσία της Τρόικας στην Ελλάδα και επεκτείνετε τα Μνημόνια. Πήρατε νέο Μνημόνιο χωρίς ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους», σχολίασε σε υψηλούς τόνους ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο ίδιος, δε, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς εκ νέου εκλογές και απευθυνόμενος στους πολίτες αποσαφήνισε ότι η ΝΔ δεν υπόσχεται «σοκολατίτσες και καραμελίτσες» αλλά το δρόμο της σοβαρότητας για την έξοδο από την οικονομική επιτροπεία.

Στην υποβάθμιση των βραχυπρόθεσμων μέτρων που εξασφάλισε η κυβέρνηση για το χρέος προχώρησε και ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος, σημειώνοντας πως επί της ουσίας η κυβέρνηση πήρε μία θεωρητική βιωσιμότητά του το 2060. «Η κυβέρνηση αφού περιπλανήθηκε μεταξύ επονείδιστου κι επαχθούς χρέους τώρα προσκυνάει το PSI. Δίνει πολλά για να πάρει λίγα και δίνει τώρα για να πάρει στο μέλλον», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Η απόφαση του Eurogroup δεν είναι για πανηγύρια. Δεσμεύσατε τη χώρα όχι απλώς με ένα Μνημόνιο 4 αλλά με ένα Μνημόνιο διαρκείας», ανέφερε ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι και επιστρατεύοντας την ειρωνεία πρόσθεσε: «Να ζήσουν να μας θυμούνται όσοι γεννιούνται σήμερα που το 2060 στο μέσο του βίου τους θα θυμούνται ότι μία γενιά σαραντάρηδων το 2016 τους οδήγησε να είναι χρεωμένοι μέχρι τα αυτιά και με μία αέναη λιτότητα και να ελπίζουν ότι κάτι θα γίνει αφού μπουν στο βαθύ γήρας».

Για διαπραγμάτευση υπέρ του κεφαλαίου κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας πως όποια κι αν είναι τα μέτρα στο τέλος το «μάρμαρο» θα πληρώσουν τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα.

Θυμηδία προκάλεσε το επιχείρημα που επιστράτευσε ο Δημήτρης Καμμένος από τους ΑΝ.ΕΛ για να πείσει την εθνική αντιπροσωπεία ότι οι αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος οφείλονται στις προσπάθειες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς διερωτήθηκε εάν «ξαφνικά ερωτεύτηκαν τον Αλέξη και τον Πάνο».

Μύδρους κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων σε μία δραματική ομιλία, κάνοντας λόγο για υπογραφή «του απόλυτου Μνημονίου αορίστου χρόνου χωρίς καν δικαίωμα καταγγελίας του» και χαρακτηρίζοντας την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως το απόλυτο «όπλο καταστροφής», που μπροστά στην παραμονή στην εξουσία όπως υποστήριξε «δεν υπολογίζει ούτε πατρίδα, ούτε ιερό, ούτε όσιο».

Αντιπαράθεση και για τον προϋπολογισμό του 2017

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η συζήτηση και αναφορικά με το μείγμα οικονομικών πολιτικών που περιλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017, όπου κυβέρνηση κι αντιπολίτευση είδαν επίσης την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος διασταυρώνοντας τα ξίφη τους για τις αλήθειες και τα ψέματα.

Ο μεν Χρήστος Μπγιάλας από τον ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε να τον εξωραΐζει, χαρακτηρίζοντάς τον «ρεαλιστικό, αναπτυξιακό και με κοινωνικό πρόσημο», υποστηρίζοντας ότι κάνει τη μεγαλύτερη αναδιανομή των τελευταίων ετών.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, εστίασε τη σφοδρή κριτική του στην αύξηση των έμμεσων φόρων που επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια, επιχειρώντας να αποδομήσει την κοινωνική πολιτική που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι προωθεί. «Παλιά η δημοσιονομική προσαρμογή γινόταν με μείωση δαπανών εσείς την κάνετε με αύξηση φόρων. Βάζετε φόρους και το απολαμβάνετε», τόνισε δηκτικά.

Εξίσου δριμεία κριτική άσκησε στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό και ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος, που έκανε λόγο για άδικο προϋπολογισμό ο οποίος κάνει συντηρητική διαχείριση, συνεχίζει τη λιτότητα και τη φορολογική αφαίμαξη, δεν είναι προοδευτικός ούτε με Αριστερή πολιτική.

«4,8 δις ευρώ παίρνετε από φόρους και περικοπές για να δώσετε πίσω στα χαμηλά στρώματα 900 εκατομμύρια. Τι σημαίνει αυτό; Βρείτε το εσείς απαντώντας στο ερώτημα της κας Φωτίου που έχει γίνει σλόγκαν “Απατεώνες είμαστε;”. Πρόκειται περί λογιστικής απάτης κι έτσι προσπαθείτε να δικαιολογήσετε το κοινωνικό αποτύπωμα του προϋπολογισμού, ενώ παίρνετε από τους φτωχούς για να δώσετε στους φτωχότερους», ήταν το σκωπτικό σχόλιο του κου Κουτσούκου.

Δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, καταλογίζοντάς της ότι «εκτελεί το πιο βαρύ συμβόλαιο σε βάρος της εργατικής τάξης». Πρόσθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά «μοιράζει τη φτώχεια», τονίζοντας πως το 95% των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού αναμένεται να πληρωθεί από «τον συνήθη ύποπτο – τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα».

Τον τίτλο «Μέτρα χωρίς μέτρο» απέδωσε στον προϋπολογισμό ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι αναλύοντας τις επιβαρύνσεις που περιλαμβάνει για την τσέπη των πολιτών.

«Αν δεν πετύχει αυτός ο προϋπολογισμός καταστραφήκαμε όλοι», υποστήριξε από την πλευρά του ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Δημήτρης Καμμένος, ενώ «εικονικό» χαρακτήρισε και αυτό τον προϋπολογισμό ο Ηλίας Παναγιώταρος από τη Χρυσή Αυγή.

Επικριτικός ήταν και ο γενικός εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, επαναλαμβάνοντας τον όρο «φοροκεντρικός» που έχει αποδώσει στον προϋπολογισμό του 2017 το ίδιο το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά