Κλείσιμο

Τζανακόπουλος: Λύση στο Κυπριακό με σύγκλιση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων

Δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, με βάση τη σύγκλιση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ζητεί η ελληνική κυβέρνηση στον απόηχο της επανεκκίνησης των συνομιλιών Λευκωσίας - Κατεχομένων.

«Χαιρετίζουμε την επανεκκίνηση των δικοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό, που αποφασίστηκε χθες Πέμπτη βράδυ στη Λευκωσία», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Η Ελλάδα, σε σταθερό συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά, ώστε να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα» τονίζει ο κ. Τζανακόπουλος.

Σε αυτήν τη βάση, προσθέτει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η Αθήνα θα εντείνει τις διπλωματικές ενέργειες, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να καταστεί εφικτή η σύγκλιση και στο κρίσιμο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, στο οποίο εμπλέκεται και για το οποίο έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφείς τις θέσεις της».

«Μόνο επί τη βάσει αυτής της συνεννόησης, στο πλαίσιο και διμερών ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων, μπορεί να πραγματοποιηθεί πολυμερής διάσκεψη για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισημαίνει.

Με επίκεντρο το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων πραγματοποιήθηκε στο μεταξύ την Παρασκευή η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γ.Γ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Κατά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε δύο ώρες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, παρουσιάστηκαν εκατέρωθεν απόψεις και ιδέες και συζητήθηκαν τρόποι και όροι αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και κατάργησης του καθεστώτος εγγυήσεων.
Πηγή: skai.gr