«Πόρτα» στον Καμμένο για μετάβαση της Επιτροπής Άμυνας στο Καστελόριζo

Σε ναυάγιο οδηγείται η προσπάθεια του Πάνου Καμμένου για μετάβαση των μελών της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής στο Καστελόριζο τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης κρίνουν ότι μία τέτοια κίνηση σε αυτή τη χρονική συγκυρία εν μέσω της κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων μπορεί να εγείρει κινδύνους και του γυρνάνε την πλάτη.

«Μόνος γνώμονας για ΝΔ το εθνικό συμφέρον και όχι επικοινωνιακές κινήσεις ρηχού εντυπωσιασμού», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος ρίχνοντας επισήμως «πόρτα» στον κο Καμμένο και υπενθυμίζοντας πως η ΝΔ έχει ζητήσει την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για μια σε βάθος ουσιαστική συζήτηση. «Οι εξελίξεις που αφορούν στα εθνικά μας θέματα και γενικότερα τις υποθέσεις Εξωτερικής Πολιτικής είναι πολύ σοβαρές.

Απαιτούν από όλους σοβαρότητα, νηφαλιότητα και αίσθημα ευθύνης με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον», προσθέτει ο κος Κουμουτσάκος.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε εισπράξει ήδη την κατηγορηματική άρνηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΚΚΕ και του Ποταμιού, για τη συμμετοχή τους σε αυτό το ταξίδι, με στελέχη τους να βλέπουν επίσης πίσω από την πρωτοβουλία του υπουργού «επικοινωνιακό σόου», εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μία τέτοια κίνηση. Στάση αναμονής τηρεί η Ένωση Κεντρώων, ώστε να διαλευκάνει τις ακριβείς προθέσεις του υπουργού και να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των υπόλοιπων κομμάτων.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης έναντι της πρωτοβουλίας του Πάνου Καμμένου, είναι και η ανακοίνωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού, Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος υπογραμμίζει με νόημα: «Η διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων απαιτεί σύνεση, ψυχραιμία και εθνική συνεννόηση. Η συμμετοχή της Βουλής των Ελλήνων, με επικοινωνιακά παιχνίδια, στην κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία κάθε άλλο παρά μας βοηθάει».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το παρασκήνιο της πρόσκλησης του Πάνου Καμμένου. Αρχικά η επιστολή που διαβιβάστηκε στα κόμματα αναφερόταν σε συνεδρίαση της Επιτροπής στο ακριτικό νησί. Μετά την πρώτη «παγωμάρα» από την αντιπολίτευση όμως και την επισήμανση των υπηρεσιών της Βουλής ότι οι συνεδριάσεις των επιτροπών δεν πραγματοποιούνται εκτός Κοινοβουλίου καθώς και ότι αυτές τις συγκαλεί μόνο ο πρόεδρός τους, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας άλλαξε «ρότα».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Κώστας Δουζίνας, έχει ενημερώσει ήδη με επιστολή του τα μέλη της Επιτροπής ότι δεν τίθεται ζήτημα συνεδρίασης στο Καστελόριζο, αλλά πρόκειται για «επαφές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τοπικούς φορείς», στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν όσα μέλη και εφόσον το επιθυμούν, διαχωρίζοντας έτσι τη θέση της Επιτροπής και καταδεικνύοντας ότι πρόκειται για προσωπική πρωτοβουλία του κου Καμμένου.

Παρά το πυρ ομαδόν πάντως ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επέλεξε να απαντήσει μόνο στη Δημοκρατική Συμπαράταξη συνδέοντας την άρνηση του κόμματος με την ανακοίνωση υπαγωγής της χώρας στο Μνημόνιο που εξέδωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, από το Καστελόριζο. "Το ΠΑΣΟΚ έχει συνδέσει το Καστελόριζο με την καταστροφική δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου για την είσοδο της χώρας μας στα μνημόνια. Αντιλαμβανόμαστε τις ενοχές τους, λυπούμαστε, αλλά όλοι οι υπόλοιποι θα είμαστε δίπλα στο Καστελόριζο", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά