Ευ. Βενιζέλος: Ο Ερντογάν ενδιαφέρεται πρωτίστως για το Χαλέπι

Σε εκδήλωση με θέμα «Η Ελλάδα στον κόσμο: Νέες προκλήσεις για την ελληνική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας», που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης e-Kύκλος, μίλησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Στην ουσία η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης πρωτίστως ενδιαφέρεται για το Χαλέπι και τη Μοσούλη και δευτερογενώς για το Αιγαίο», είπε ο κ. Βενιζέλος. 

Σημείωσε ότι η ρητορική του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Έρντογαν συνιστά προς το εσωτερικό της γειτονικής χώρας μια νέα αφήγηση για την τουρκική ταυτότητα, όπως και μια νέα οπτική προς το εξωτερικό για τον ρόλο της Τουρκίας.

Για το Κυπριακό, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι η εθνική γραμμή θα πρέπει να αφορά στην υποστήριξη της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην κατοχύρωση του ρόλου του Προέδρου της που είναι σημαντικός, και στο ζήτημα των εγγυήσεων της ανεξαρτησίας της.

Τέλος, προειδοποίησε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική για να μην καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό. Τόνισε πως οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το προσφυγικό ζήτημα δεν θα αντιμετωπιστεί αν δεν σταματήσουν οι συρράξεις στη Συρία.
Πηγή: skai.gr