Κλείσιμο

Μετά τα πολυνομοσχέδια και... πολυτροπολογίες στη Βουλή

H τροπολογία ΕΔΩ 

Αν η αίθουσα του Κοινοβουλίου ήταν γήπεδο ποδοσφαίρου ο Αλέξης Χαρίτσης θα είχε αλλάξει το ρου του ματς κυριολεκτικά στο σφύριγμα, αφού κατέθεσε τροπολογία κυριολεκτικά στο παρά ένα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας για το νέο θεσμικό πλαίσιο άσκησης οικονομικής δραστηριότητας, η οποία απαριθμούσε 30 σελίδες και περιλάμβανε 5 διατάξεις, καθιστώντας αδύνατη την ανάγνωση και κατανόησή της.

Η τροπολογία, που επί της ουσίας αποτελούσε αυτούσιο μίνι νομοσχέδιο, αφορούσε κυρίως αλλαγές στον τρόπο πληρωμής έργων του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που προέβλεπαν παλαιότεροι νόμου και σχετιζόταν με πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Όπως ήταν αναμενόμενο η κατάθεσή της λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που στηλίτευσαν την πρακτική νομοθέτησης της κυβέρνησης, καλώντας τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας να την αποσύρει άμεσα.

«Είναι ντροπή για την κοινοβουλευτική μας διαδικασία. Καλούμαστε να ψηφίσουμε μια τροπολογία που δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενό της. Εμείς την καταψηφίζουμε και καταδικάζουμε αυτή τη νομοθετική πρακτική», σχολίασε πρώτος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Στην ίδια γραμμή και ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος μάλιστα προειδοποίησε τον υπουργό ότι η ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας σήμερα αποτελεί αιτία αλλαγής στάσης για το κόμμα και καταψήφισης όλου του νομοσχεδίου επί της αρχής.

«Ντροπή! Αυτά δεν τα έκανε ούτε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στα χάι τους», σχολίασε από την πλευρά του ο Ηλίας Παναγιώταρος από τη Χρυσή Αυγή.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη στάση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομίας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, εκφράζοντας την απογοήτευσή του και σημειώνοντας ότι η κατάθεση της τροπολογίας στο παρά ένα αποτελεί «τον ξαφνικό θάνατο της συναίνεσης που προσπαθούσαμε να χτίσουμε». Διερωτήθηκε, δε, εάν υπήρχε έστω και ένας βουλευτής της συμπολίτευσης που είχε προλάβει να τη διαβάζει και να την κατανοήσει.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση συνέστησε στον Γιώργο Χαρίτση να την καταθέσει στο αυριανό νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια, ώστε να τους δώσει μία μέρα χρόνο για να τη μελετήσουν. Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, αρχικά επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αποδίδοντας την καθυστέρηση κατάθεσης της επίμαχης τροπολογίας στο πλήθος υπογραφών συναρμόδιων υπουργών που απαιτούταν και υποστηρίζοντας ότι η τροπολογία μεταξύ άλλων προβλέπει τις διαδικασίες υπογραφής διεθνούς σύμβασης με το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την οποία η κυβέρνηση θέλει να συνάψει τις επόμενες μέρες.

Τα επιχείρημά του κ. Χαρίτση πάντως δεν έπεισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τον Ανδρέα Λοβέρδο να εγκαλεί τον υπουργό, τονίζοντας τον κίνδυνο που ενέχει η ψήφιση μιας τροπολογίας χωρίς να την έχουν διαβάσει. «Και ποιος μας λέει ότι δεν υπάρχει κάποια ρύθμιση που αν την ψηφίσουμε δεν θα μπορούμε να ξαναβγούμε στον κόσμο», διερωτήθηκε με νόημα.

Τελικά έπειτα από 18 λεπτά αντεγκλήσεων, και έχοντας γίνει δέκτης του σφυροκοπήματος της αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε ότι αποσύρει την εν λόγω τροπολογία, προκειμένου να την καταθέσει σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που ψηφίζεται αύριο Πέμπτη.
Πηγή: Ναντίν Χαρδάλια