Αποσύρθηκε διάταξη για την εξάλειψη του αξιόποινου σε στελέχη του ΕΟΜΜΕΧ και προ του 2010

Τη λαϊκή ρήση «στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος» επιβεβαίωσαν οι «λοιπές διατάξεις» που περιλαμβάνονται και στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας για το «νέο θεσμικό πλαίσιο άσκησης οικονομικής δραστηριότητας» που συζητείται αυτή την ώρα στη Βουλή.

Μία εξ αυτών των λοιπών διατάξεων και συγκεκριμένα το άρθρο 56, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της ΝΔ, που εγκάλεσαν την κυβέρνηση για επιχείρηση αδιαφάνειας και «ξεπλύματος» αμαρτιών για τις οποίες ως αντιπολίτευση ανέβαινε «στα κάγκελα», ζητώντας ονομαστική ψηφοφορία και καταγγέλλοντας σκάνδαλα. Αντιδράσεις οι οποίες οδήγησαν τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση να αποσύρει την εν λόγω διάταξη.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση επεκτεινόταν ουσιαστικά η άρση του αξιοποίνου και η κατάργηση των πράξεων καταλογισμού και αναγκαστικής είσπραξης που έχουν τυχόν ασκηθεί, για πρόσωπα που διετέλεσαν Διευθύνοντες Σύμβουλοι, Πρόεδροι και μέλη του Δ.Σ. των θυγατρικών του ΕΟΜΜΕΧ ΑΕ και προ της 1/1/2010, ενώ με το νόμο 4223/2013 η απαλλαγή των όποιων ευθυνών ίσχυε από την 1/1/2010 έως τη λύση των εταιριών και το διορισμό των εκκαθαριστών.

Πρώτος ήγειρε ζήτημα ο Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανακολουθία λόγων και πράξεων, τονίζοντας πως ρυθμίσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει ως αντιπολίτευση «σκάνδαλο» τώρα επιχειρεί να τις επεκτείνει χρονικά.

«Εσείς όχι μόνο δεν καταργείτε διατάξεις που λέγατε ότι γεννούν διαφθορά αλλά την ενισχύετε κιόλας. Το ξέρει ο Τσίπρας ή εκμεταλλεύεστε την απουσία του στην Κούβα για να την περάσετε τη διάταξη; Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα, ως μόρφωμα, πότε έλεγε την αλήθεια στο λαό; Όταν μας κατηγορούσε για διαπλοκή και διαφθορά ή τώρα που γλύφετε εκεί που φτύνατε; Πέστε τώρα τουλάχιστον ένα συγγνώμη σε αυτούς που λοιδορήσατε και χάρη στα ψέματα που λέγατε σας έκανε ο λαός πλειοψηφία», υπογράμμισε σε υψηλούς τόνους ο κος Κουτσούκος.

Την απόσυρση του επίμαχου άρθρου χαιρέτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, καλώντας τον κο Χαρίτση να δώσει εξηγήσεις για τους λόγους που η διάταξη συμπεριλαμβανόταν εξ’ αρχής στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο. «Δεν αιτιολογήσατε ποτέ γιατί το αποσύρατε τελικά ούτε πώς βρέθηκε μέσα στο νόμο», σημείωσε χαρακτηριστικά, καθώς ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας πέρα από την απόσυρση του άρθρου μετά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης τήρησε «σιγή ασυρμάτου».
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά