Μοσκοβισί στον ΣΚΑΪ: Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και μετά η συζήτηση για το χρέος

O Eπίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιέρ Μοσκοβισί, μίλησε στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, μια εβδομάδα πριν το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, για το πόσο κοντά είναι η ελληνική κυβέρνηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. 

«Εφικτή η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης για να μπούμε σε συζητήσεις για το χρέος»

Στην ερώτηση για τον αν η Ελλάδα ολοκληρώνει την δεύτερη αξιολόγηση και ψηφίζει νέα μέτρα, έτσι ώστε το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα, ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για σενάρια επιστημονικής φαντασίας, τονίζοντας ότι «στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, που περιλαμβάνει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΕΜΣ αλλά και το ΔΝΤ» και ότι «δουλεύουμε πάνω σε αυτή την συμφωνία σε στενή συνεργασία με τους Έλληνες εταίρους».

Όπως είπε, «πιστεύω ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και να μπούμε σε συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους» και πως αν και «δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο, είναι εφικτό». 

«Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις - Δεν υποστηρίζουμε περισσότερη λιτότητα»

Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι «δεν είμαστε εδώ για να επιβάλλουμε περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχίσουν, γιατί οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να αλλάξουν τη δομή της οικονομίας, να την κάνουν πιο ανταγωνιστική, να την κάνουν πιο ελκυστική, πιο αξιόπιστη. Αλλά δεν υποστηρίζουμε περισσότερη λιτότητα, έχουμε ένα οδικό χάρτη που είναι το μνημόνιο και το μνημόνιο είναι ένα πρόγραμμα μέχρι το 2018, ας παραμείνουμε σε αυτό». 

Για το αν θα ζητηθεί από την  Ελλάδα να πάρει νέα δημοσιονομικά μέτρα, με σκοπό να έρθει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο Επίτροπος σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για το τι θα γίνει μετά το 2019» και ότι «το πρόγραμμα διαρκεί μέχρι το 2018». 

Ο Κ. Μοσκοβισί τόνισε πως υπάρχει δουλειά να γίνει στην δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος. Έθεσε ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας: «Ας μιλήσουμε για το χρέος, τόσο για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν μετά ή κοντά στο τέλος του προγράμματος, όσο και βραχυπρόθεσμα μέτρα και μετά θα συζητήσουμε για το ποιο δημοσιονομικό μονοπάτι θα πρέπει να ακολουθήσουμε».

«Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και μετά το χρέος»

Σχετικά με το τι χρειάζεται για να ξεκινήσει η συζήτηση για τα μέτρα για το χρέος, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε ότι που χρειάζεται είναι «συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο αυτή την εβδομάδα για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Μετά, θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Δεν υπάρχει περίπτωση να συζητηθεί πριν, κανένα δημοσιονομικό μέτρο».

Για τις αντιδράσεις από ελληνικής πλευράς  σχετικά με κάποιες πτυχές της εργασιακής μεταρρύθμισης που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε ότι χτίζεται ένας συμβιβασμός, δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τις θέσεις της, το ίδιο και ο θεσμοί. «Αν οι ελληνικές αρχές, όπως πιστεύω ότι θα συμβεί, αναλάβουν τις ευθύνες τους, οι εταίροι της Ελλάδας πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες και να ανοίξουν τη συζήτηση για το χρέος. Αυτό είχε συμφωνηθεί στο Eurogroup του Μαίου του 2016. Τώρα είμαστε στο τέλος του χρόνου και είναι η στιγμή που πρέπει να το σκεφτούμε αυτό, και γι’ αυτό η εβδομάδα που διανύουμε είναι πολύ κρίσιμη, όπως και οι εβδομάδες που έρχονται είναι εξίσου κρίσιμες», πρόσθεσε.

«Κλειδί» οι συζητήσεις στο Eurogroup

Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία επί της αρχής, γεγονός που θα αποτελούσε σημαντική πρόοδο όπως είπε ο Επίτροπος, οι συζητήσεις που θα γίνουν στις 5 Δεκεμβρίου είναι πιθανόν να ανοίξουν τον δρόμο ώστε «να καταλήξουμε σε μια διεθνή συμφωνία που ο πρόεδρος του Γερούν Ντάιζεμπλουμ, σκιαγράφησε το Μάιο του 2016». «Αυτό είναι το μονοπάτι που θέλω να ακολουθήσουμε», πρόσθεσε.

Για το αν είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει μια συμφωνία για το ΔΝΤ ώστε να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε ότι «αυτή την εβδομάδα πρέπει να πετύχουμε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, μετά ακολουθεί το Eurogroup και μετά ελπίζω να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις».

«Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε κι άλλη λιτότητα στην Ελλάδα»

Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι «δεν θέλουμε να προκαλέσουμε πόνο στους Έλληνες πολίτες και ότι αυτό που θέλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι να επιβάλλουμε κι άλλη λιτότητα στην Ελλάδα, ούτε να αποδυναμώσουμε την χώρα, αλλά να ανοίξουμε ένα δρόμο προς την ελπίδα». Πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες των Ελληνών αρχίζουν να καρποφορούν και πως η ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει φέτος και το 2017, αλλά «ακόμη κι αν δεν υπάρχει λιτότητα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ώστε η οικονομία να γίνει πραγματικά ανταγωνιστική». Συνέχισε λέγοντας πως οι μεταρρυθμίσεις έγιναν επειδή είναι προϋπόθεση για μια ισχυρή οικονομία. «Η Ελλάδα υπέφερε από αυτή την κρίση, αλλά αυτή η κρίση δεν επιβλήθηκε από τους δανειστές, προϋπήρχε», πρόσθεσε.

«Θα σκεφτούμε τις προτάσεις Τσακαλώτου για το Πρωτογενές Πλεόνασμα»

Στην ερώτηση σχετικά με τις υπόνοιες Τσακαλώτου, ότι θα ζητηθούν από την Ελλάδα νέα μέτρα λιτότητας γιατί οι θεσμοί δεν συμφωνούν μεταξύ τους σχετικά με τα μέτρα για το χρέος και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε ότι είχε μια μακρά συνάντηση μαζί του και με τον Αλέξη Τσίπρα, και ελπίζει ότι «θα καταλήξουμε σε αυτή τη συμφωνία, γι’ αυτό και όλοι πρέπει να είμαστε τώρα συγκρατημένοι. Είμαι αισιόδοξος γιατί μοιραζόμαστε έναν κοινό στόχο»

Για την πρόταση Τσακαλώτου, για συμφωνία σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% και όχι 3,5% και να μείνει 1%, να το γλιτώσουμε από τους φόρους, ο Επίτροπος σημείωσε ότι «θα σκεφτούμε τις προτάσεις του», αλλά να «μην βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Ας κινηθούμε βήμα-βήμα, παραγωγικά». 

Για τα σενάρια εκλογών στην Ελλάδα

«Δεν είναι δικό μου θέμα ή της Επιτροπής να αποφασίσει πότε θα γίνουν οι εκλογές στην Ελλάδα. Εργαζόμαστε με την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία είναι νόμιμη, και εργαζόμαστε σε επικοδομητικό κλίμα και έχουν γίνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις τους πρόσφατους μήνες από την αρχή του προγράμματος τον Ιούλιο του 2015», είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί σχετικά με τα σενάρια πρόωρων εκλογών.

Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα και κοινή ευθύνη σε όλα τα κόμματα, ή τουλάχιστον στα φιλοευρωπαϊκά. «Eίναι στο χέρι των Ελλήνων να επιλέξουν πότε θέλουν εκλογές. Έχω δουλέψει με διάφορες κυβερνήσεις, δουλεύω πολύ καλά και με αυτή», πρόσθεσε.

«Σε καλή φόρμα και αφοσιωμένος στον στόχο του ο Τσίπρας»

Για το αν ο Αλέξης Τσίπρας μοιράστηκε μαζί του κάποιες πολιτικές του ανησυχίες, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε πως είναι «αφοσιωμένος στον στόχο του, και δεν δείχνει να έχει κουραστεί».

Είπα χαρακτηριστικά ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι σε «καλή φόρμα» και ότι «δεν αποκόμισα την αίσθηση πως παραμελεί την δουλειά του ή ότι σκέφτεται κάτι άλλο ή πως ετοιμάζεται για εκλογές».

Για τον ισχυρισμό ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια κριτική ότι δεν έχει σημασία τι λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά το τι λέει ο κ. Σόϊμπλε, ο Επίτροπος Μοσκοβισί απλά χαμογέλασε. 

«Η Επιτροπή έχει ένα θεσμικό ρόλο που είναι πολύ σημαντικός. Δεν μιλήσαμε ποτέ για Grexit, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κι εγώ, είμαστε πάντα σθεναρά κατά του Grexit. Είναι η Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης; Όχι, οπότε αυτό αποδεικνύει ότι η φωνή μας μετράει», είπε ο Eπίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    


Πηγή: skai.gr