Ελληνοσερβικό μέτωπο κατά του Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης

Οι «αναθεωρητικές» δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά τη συνθήκη της Λωζάνης τέθηκαν επί τάπητος την Τρίτη κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς.

«Συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό της Σερβίας τις ανησυχίες μας μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Συμφωνήσαμε ότι τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν στην καλλιέργεια κλίματος συνεργασίας στην περιοχή. Συνολικά, εκτιμώ ότι είχαμε μια ιδιαίτερα παραγωγική συνάντηση» επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς και τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε μετά το τέλος της συνάντησής του με τον κ. Νίκολιτς ότι «η Ελλάδα και η Σερβία αποτελούν παράγοντες σταθερότητας σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει αυξανόμενη αβεβαιότητα».

«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό της Σερβίας, κ. Βούτσιτς για την υποδοχή του. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Σερβίας. Ήρθα ως φίλος, σε μια χώρα που διατηρεί ισχυρούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς με την Ελλάδα» σημείωσε.

«Ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, θα ήθελα να συγχαρώ τον πρωθυπουργό της Σερβίας για την πρόοδο στις συνομιλίες για ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα είμαστε ισχυροί υποστηρικτές της προσπάθειας της χώρας να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε.

«Θέλω να συγχαρώ, επίσης, τον πρωθυπουργό της Σερβίας για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και τη θέλησή του να μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και να μην υποκύπτει στο λαϊκισμό. Είναι πολύ εύκολο, στις μέρες μας, να λες στον κόσμο αυτά που θέλει να ακούσει. Είναι σαφώς πιο δύσκολο, να προχωράς σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, που έχουν βραχυπρόθεσμο κόστος, αλλά παράγουν αποτελέσματα σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε «εκτιμώ ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των οικονομικών μας δεσμών. Υπάρχει η δυνατότητα για προσέλκυση περισσότερων ελληνικών επενδύσεων στη Σερβία, αλλά και προώθηση των σερβικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Επίσης, υπάρχουν περιθώρια προσέλκυσης περισσότερων Σέρβων τουριστών στην Ελλάδα, αλλά και αύξησης του αριθμού των Ελλήνων που ταξιδεύουν στη Σερβία. Το διμερές εμπόριο έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, δεδομένων και των μεγεθών των δύο οικονομιών».
Πηγή: skai.gr