«Ρουσφετολογικές» ρυθμίσεις καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Φωτογραφικές διατάξεις για το «ξέπλυμα αμαρτιών» συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, βλέπουν πίσω από διατάξεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε «όχημα» τακτοποίησης ημετέρων, καταγγέλλει η αντιπολίτευση ότι μετατρέπει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης εμπορικών επιχειρήσεων, το οποίο εντάσσεται στα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε πριν από λίγο στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Στο επίκεντρο της δριμείας κριτικής της αντιπολίτευσης βρέθηκε το άρθρο 19 του νομοσχεδίου, το οποίο ενώ αυστηροποιεί τις κυρώσεις για επιχειρηματίες οι οποίοι κατέθεσαν πλαστά ή ψευδή στοιχεία για την υπαγωγή επενδυτικού σχεδίου τους στον αναπτυξιακό νόμο προβλέποντας την επιστροφή του συνόλου της ενίσχυσης, εξαιρεί από τις ποινές αυτές επιχειρήσεις οι οποίες κατά την περίοδο υλοποίησης της επένδυσης καλύπτουν νόμιμα την ίδια συμμετοχή και μπορούν να τεκμηριώσουν τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της επένδυσης, ορίζοντας ευνοϊκότερη μεταχείριση και συγκεκριμένα επιβάλλοντας είτε μερική παρακράτηση είτε μερική επιστροφή της ενίσχυσης το ύψος της οποίας δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από το 10% της εγκριθείσας ενίσχυσης.

Υπαινιγμούς περί «φωτογραφικής διάταξης» άφησε πρώτος ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας δηκτικά: «είναι δυνατόν η χρήση ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων για την υπαγωγή στο νόμο να ανταμειφθεί από την πολιτεία αντί να πάει στον αρμόδιο εισαγγελέα;» και καλώντας τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημήτριου, να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις ως προς το ποιον ή ποιους αφορά η ρύθμιση και να την αποσύρει;

Το ίδιο καυτό ερώτημα έθεσε και ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, διερωτώμενος ποιον ή ποιους ακριβώς εξυπηρετεί η εν λόγω ευνοϊκή ρύθμιση. «Είστε πρόθυμος αυτούς με τα πλαστά τιμολόγια να τους τιμωρήσετε μόνο με το 10% της ενίσχυσης; Ξέρετε ποιος είναι πίσω από αυτή τη ρύθμιση; Θα το αποδεχτείτε κύριε υπουργέ εσείς που ήρθατε πριν λίγες μέρες από τις ΗΠΑ για να κλείσετε τα μάτια σας σε αυτές τις διαδικασίες;», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κος Κωνσταντινόπουλος, απευθυνόμενος στον νέο υπουργό Οικονομίας.

Την απόσυρση της συγκεκριμένης ρύθμισης ζήτησε και ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι, τονίζοντας ότι: «Δεν μπορεί κάποιος που έχει βάλει παράνομα χέρι σε κρατικές ή ευρωπαϊκές ενισχύσεις καταθέτοντας πλαστά χαρτιά να τη σκαπουλάρει με τόσο χαμηλό κόστος. Ποιους αφορά; Το ζήτησαν οι Θεσμοί; Πόσες επιχειρήσεις αφορά και για τι ύψος ενισχύσεων μιλάμε ότι δόθηκαν ενώ δεν έπρεπε γιατί δόθηκαν με πλαστά στοιχεία;».

Ο, δε, βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Σαχινίδης, υποστήριξε από την πλευρά του ότι η επίμαχη διάταξη αφορά συγκεκριμένο ιδιοκτήτη τουριστικής επιχείρησης στην Κρήτη.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως το άρθρο 19 δεν είναι το μοναδικό «ρουσφέτι» που επιχειρεί να περάσει με fast track διαδικασίες. Συγκεκριμένα στηλίτευσε και τη ρύθμιση (άρθρο 15) που καταργεί - όπως υποστήριξε - την υποχρεωτικότητα τοποθέτησης «ηλεκτρονικού συστήματος διασφάλισης της ποσοτικής και ποιοτικής ακεραιότητας κατά τη διακίνηση προμετρημένων ποσοτήτων βιοκαυσίμων» στα βυτιοφόρα. «Εσείς λέγατε θα πατάξετε το λαθρεμπόριο καυσίμων και τώρα φέρνετε αυτή τη διάταξη που καταργείτε την υποχρέωση για τοποθέτηση GPS στα βυτιοφόρα; Ποιον αφορά αυτό το ρουσφέτι;», τόνισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Στις «ύποπτες» διατάξεις ο κος Κωνσταντινόπουλος συμπεριέλαβε επίσης το άρθρο 24 του νομοσχεδίου, το οποίο τροποποιεί τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τις δημόσιες συμβάσεις, ορίζοντας ότι εφεξής δεν καθίστανται άκυρες απευθείας αναθέσεις δημοσίων συμβάσεων έως 20.000 ευρώ εάν δεν αναρτηθούν στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ). «Μπορείτε να μας πείτε πόσες συμβάσεις νομιμοποιούνται ενώ δεν έχουν αναρτηθεί; Μέχρι και ο κος Σταθάκης δεν θα το περνούσε αυτό χωρίς στοιχεία», σχολίασε σκωπτικά ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται η αντίδραση του νέου Υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει σπεύσει να τις αποκρούσει και να τεκμηριώσει το σκεπτικό με το οποίο εντάχθηκαν οι επίμαχες ρυθμίσεις στο παρόν πολυνομοσχέδιο.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά