Κλείσιμο

ΣΥΡΙΖΑ για Χίο: Παιχνίδια στις πλάτες Χιωτών και προσφύγων

«Δύσκολη και σύνθετη» χαρακτηρίζει την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί με ανακοίνωση της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, αφού όπως υποστηρίζει «σειρά γεγονότων πυροδοτούν την κατάσταση με μοναδικό στόχο να μην βρεθεί καμία λύση».

Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στο νησί, τη Χίο επισκέπτονται το Σαββατοκύριακο, ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση, και τον πρωθυπουργό προσωπικά, για τα επεισόδια στο νησί.

Την έντονη ανησυχία της για τα περιστατικά βίας κατά προσφύγων και μεταναστών στο χώρο φιλοξενίας της Σούδας που διαχειρίζεται ο δήμος εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ «όσοι θέλουν να παίζουν στις πλάτες των Χιωτών και των προσφύγων να βγουν και να το πουν δημόσια. Τα ψέματα και οι προβοκάτσιες έχουν όρια και δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίζονται. Στην συλλογική προσπάθεια των λογικών ανθρώπων προσβλέπουμε και στην αποφασιστική παρέμβαση των αστυνομικών αρχών».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, «χωρίς να αναφερθούμε συγκεκριμένα και ονομαστικά έχουμε πια καταλήξει ότι ακροδεξιοί μαζί με χρυσαυγίτες και δήθεν αλληλέγγυους, ξεκινώντας από διαφορετική αφετηρία και με διαφορετικό σκεπτικό, καταλήγουν σε αγαστή συνεργασία, τορπιλίζουν την κατάσταση με μόνο στόχο να μην εξευρεθεί καμία λύση και να μείνουν τα πράγματα όπως έχουν ή και να χειροτερεύσουν».

Στην ανακοίνωση ζητείται «να αδειάσει η Σούδα και να δημιουργηθεί νέος καταυλισμός. Υπάρχει η περίπτωση του ΧΑΔΑ όπου υπάρχουν οι εγγυήσεις και τα χρήματα. Επίσης, η δημιουργία κέντρου κράτησης παραβατικών είναι πια επιβεβλημένη επειδή η κατάσταση με την συμβολή-ανοχή-συνεργασία πολλών, είναι άκρως επικίνδυνη και αυτό πια πρέπει να σταματήσει».

Στελέχη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Χίο

Σημειώνεται ότι ήδη στη Χίο βρίσκεται ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, ενώ από το μεσημέρι της Κυριακής, στη Χίο θα βρίσκεται και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος την Παρασκευή τοποθετήθηκε τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ. Ο κ. Βαρβιτσιώτης θα συναντηθεί με το δήμαρχο Χίου, Μανόλη Βουρνού, τον αντιπεριφερειάρχη, Σταμάτη Κάρμαντζη και θα επισκεφθεί καταυλισμούς μεταναστών και προσφύγων στο νησί.

Tραυματισμός Σύρου πρόσφυγα 

Συνέχεια στα επεισόδια των τελευταίων δυο ημερών δίνει ο σοβαρός τραυματισμός Σύρου πρόσφυγα στο κεφάλι σήμερα το μεσημέρι στη Χίο. Όπως καταγγέλλεται, ο Σύρος τραυματίσθηκε από πέτρα που ρίχτηκε από τα τείχη του καταυλισμού της Σούδας που είναι υπερκείμενα του καταυλισμού.

Ο πρόσφυγας, μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών από τους «Γιατρούς του κόσμου» μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο της Χίου.

Ας σημειωθεί ότι χθες από την ίδια πλευρά ρίχτηκαν στον καταυλισμό μολότωφ και κροτίδες, ενώ, όπως καταγγέλλεται, ομάδες εξοπλισμένων με σιδηρολοστούς ακροδεξιών επιχειρούν στην περιοχή.

Ο αστυνομικός διευθυντής στο νοσοκομείο

Στο μεταξύ στο νοσοκομείο της Χίου εισήχθη λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο αστυνομικός διευθυντής Χίου, Παναγιώτης Καλέλης. Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Καλέλης αντιμετώπισε πρόβλημα με την καρδιά του εξαιτίας της πίεσης των τελευταίων ημερών. Ο κ. Καλέλης νοσηλεύεται στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου της Χίου, με την υγεία του, σύμφωνα με τους γιατρούς, να μη διατρέχει κίνδυνο.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ