Κλείσιμο

Κατρούγκαλος από Λονδίνο: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ η αλλαγή της Ευρώπης

Την αλλαγή πολιτικών συσχετισμών δύναμης στην Ευρώπη έθεσε ως βασική στρατηγική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος από το Λονδίνο το οποίο επισκέπτεται. Παράλληλα, απέκλεισε την πιθανότητα ενός τέταρτου μνημονίου.

Ενημερώνοντας για την επίσκεψή του τους Έλληνες ανταποκριτές στη βρετανική πρωτεύουσα, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι η ψήφος υπέρ του Brexit και η εκλογή Τραμπ αποδεικνύουν ότι το στάτους κβο δεν είναι υπερασπίσιμο και ότι το ζήτημα πλέον είναι από ποια πλευρά του πολιτικού φάσματος θα προέλθει η κάλυψη του κενού αντιπροσώπευσης όσων αμφισβητούν το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο.

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατεί στην προσπάθεια κάλυψης αυτού του κενού από την ευρωπαϊκή αριστερά, κάτι που συνεπάγεται τερματισμό των πολιτικών λιτότητας και απελευθέρωση από τη νεοφιλελεύθερη οικονομική ορθοδοξία.

Ερωτηθείς κατά πόσο η επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει κεντρικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια υπονομεύεται από τη μέχρι τώρα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε πως όχι, διότι «το τρίτο μνημόνιο ήταν για εμάς ένας αναγκαστικός συμβιβασμός απέναντι στην απειλή της άτακτης χρεοκοπίας».

Όπως συμπλήρωσε, εάν δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία το τρίτο μνημόνιο θα είχε εφαρμοστεί με νεοφιλελεύθερη λογική και στίγμα, ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα εξουδετερώνει ότι θεωρείται νεοφιλελεύθερη αιχμή λιτότητας με αντίθετα μέτρα στόχευσης. Σημείωσε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ήταν προς αυτή την κατεύθυνση παρά τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% και την κατάργηση του ΕΚΑΣ που δεν μπορούσαν να αποφευχθούν. «Η δημοσιονομική επίπτωση του δικού μου νόμου ήταν μόνο 700 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με τα προηγούμενα. Αλλά προφανώς ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, Δικαιολογώ απολύτως τις αντιδράσεις όσων χάνουν έστω και ένα ευρώ», είπε ο μέχρι πρότινος Υπουργός Εργασίας.

Στην παρατήρηση ότι ορισμένοι ψηφοφόροι θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ τους πρόδωσε, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι δεν ισχύει καθόλου κάτι τέτοιο, επαναλαμβάνοντας πως το τρίτο μνημόνιο ήταν μία «τακτική υποχώρηση». Κάνοντας παραλληλισμό με τη Συμφωνία της Βάρκιζας σχολίασε ότι το μνημόνιο δεν περιλάμβανε παράδοση των όπλων, καθώς η κυβέρνηση διατήρησε την εξουσία. «Θα εγκαταλείπαμε την προσπάθεια να αλλάξουμε την Ευρώπη αν είχαμε επιλέξει να πάμε σε μια οικουμενική κυβέρνηση τον Ιούλιο, όπως ήθελαν πολλοί», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα για το κατά πόσο η χώρα θα οδηγηθεί σε τέταρτο μνημόνιο απάντησε «όχι φυσικά», λέγοντας ότι το τέταρτο μνημόνιο αποτελεί στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, παραπέμποντας σε θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων επί του ασφαλιστικού, είπε ότι αν ληφθούν θα αφορούν όχι επιβαρύνσεις αλλά μόνο τη βελτίωσή του.

Αναφορικά με την επίσκεψη Ομπάμα είπε ότι έχει και ουσιαστική πέρα από συμβολική σημασία, καθώς το συμφέρον των ΗΠΑ θα είναι μία οικονομικά σταθερή Ελλάδα ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι ο ένοικος του Λευκού Οίκου. Υπό το πρίσμα αυτό, συμπλήρωσε, θεωρεί πως θα παραμείνει σταθερή η υποστήριξη της Ουάσιγκτον στο θέμα του ελληνικού χρέους.

Στην ερώτηση αν θεωρεί πως θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος πριν από τις εκλογές στη Γερμανία, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε πως πρόκειται για ένα «περίπλοκο» θέμα για το οποίο δε θέλει να διακινδυνεύσει πρόβλεψη.

Ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον ομόλογό του Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις σερ Άλαν Ντάνκαν, στον οποίο μετέφερε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι πρέπει να διατηρηθεί καλή διμερής σχέση και καλή σχέση Λονδίνου-ΕΕ και μετά από το Brexit, καθώς και ότι οι διαπραγματεύσεις εξόδου με τους Ευρωπαίους εταίρους δεν πρέπει να έχουν «τιμωρητικό χαρακτήρα». Είπε επίσης ότι από τις επαφές του δεν έχει αντιληφθεί κάποιον κίνδυνο για την παρουσία Ελλήνων στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της ψήφου υπέρ του Brexit.

Ο κ. Κατρούγκαλος είχε το Σαββατοκύριακο και θα έχει τη Δευτέρα και την Τρίτη συναντήσεις με τον Βρετανό Υπουργό Εργασίας και τον σκιώδη Υπουργό Εργασίας των Εργατικών, καθώς και εκπροσώπους των συνδικαλιστικών ενώσεων των UNITE και TUC (σε συναντήσεις που είχαν κλειστεί πριν τον ελληνικό ανασχηματισμό), τον Υφυπουργό Brexit, τον σκιώδη Υφυπουργό Εξωτερικών των Εργατικών, τον σκιώδη Υπουργό Οικονομικών, αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριο. Όπως είπε, θεωρεί την Εκκλησία από τα πιο σημαντικά χαρτιά ήπιας διπλωματίας που έχει η Ελλάδα.

Το απόγευμα της Δευτέρας θα μιλήσει σε εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και την προσέλκυση επενδύσεων, το βράδυ της Δευτέρας θα παραχωρήσει διάλεξη στο London School of Economics με θέμα την πολιτικοοικονομική κατεύθυνση της Ευρώπης και την Τρίτη θα μιλήσει σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο