Ζήτημα ασυμβίβαστου για τον Βύρωνα Πολύδωρα θα θέσει η ΝΔ.

Ζήτημα ασυμβίβαστου για τον Βύρωνα Πολύδωρα θα θέσει σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ με την έναρξη της Διάσκεψης των Προέδρων, σε μια προσπάθεια να ματαιωθεί η επικείμενη ψηφοφορία.

Οι πληροφορίες θέλουν την αξιωματική αντιπολίτευση να βασίζει το αίτημά της στον ιδρυτικό νόμο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται σε πρόσωπο που κατέχει την ιδιότητα του μέλους του ΕΣΡ να είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος κόμματος, ιδιότητα που σύμφωνα με τη ΝΔ ο κ. Πολύδωρας εξακολουθεί να κατέχει τυπικά στο κόμμα «Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό».

Συγκεκριμένα το άρθρο 3 παράγραφος 3 του νόμου ίδρυσης του ΕΣΡ αναφέρει ότι: «η ιδιότητα του μέλους του ΕΣΡ είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του μέλους του Υπουργικού Συμβουλίου, του Υφυπουργού, του Βουλευτή, του Γενικού ή Ειδικού Γραμματέα υπουργείου ή αυτοτελούς Γενικής Γραμματείας, του στρατιωτικού εν ενεργεία, του υπηρετούντος στα σώματα ασφαλείας, του δημοσίου υπαλλήλου, καθώς και με την ανάληψη του αξιώματος ή θέσης σε οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα».

Εάν τελικά η ΝΔ καταθέσει το εν λόγω αίτημα και ζητήσει να διεξαχθεί ψηφοφορία επί αυτού δεν αποκλείεται η Διάσκεψη των Προέδρων να λήξει πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, και χωρίς καν να προηγηθεί μη ψηφοφορία για τη σύνθεση των μελών του ΕΣΡ.

Στο μεταξύ, απόλυτες αρμοδιότητες στο ΕΣΡ, με πλήρη κατάργηση του νόμου Παππά, δίνει η πρόταση νόμου για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου που έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΔ.

Μεταξύ άλλων, η πρόταση νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναθέτει στο ΕΣΡ τον καθορισμό του αριθμού όλων των ειδών τηλεοπτικών αδειών, μετά από δημόσια διαβούλευση, και προβλέπει την πλήρη αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος με δυνατότητα να λάβει γνώμες από ΕΕΕΤΤ και εμπειρογνώμονες. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγόρησε για υποκρισία τη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι στο νόμο του 2007 ο αρμόδιος υπουργός μπορούσε να αδειοδοτήσει κανάλια, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.

Σήμερα (Δευτέρα) κατατίθεται στη Βουλή η αναστολή της διάταξης που αφορά τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στη γενική γραμματεία, υπογράμμισε στο μεταξύ υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας στον Real Fm. Τόνισε ότι εάν τελικά σήμερα αποφασιστεί η συγκρότηση του ΕΣΡ, ο επόμενος διαγωνισμός θα γίνει από το Εθνικό Συμβούλιο.

Ο Νίκος Παππάς ερωτηθείς για την πρόταση Πολύδωρα και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν κυρίως από τη ΝΔ, υπενθύμισε ότι ο Βύρων Πολύδωρας ήταν πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΝΔ, το οποίο μάλιστα είχε πολλές φορές βρεθεί στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας ακόμα και αυτό το πρόσωπο η ΝΔ βρήκε τον τρόπο να το επικρίνει. 

«Δεν μου ζητήθηκε να παραιτηθώ. Ο Πρόεδρος της Βουλής με ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει κανονικά στη Διάσκεψη των Προέδρων με την υποψηφιότητά μου. Εγώ θα τιμήσω την τιμή που μου έκαναν», ανέφερε ο κ. Πολύδωρας συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Πηγή: Ναντίν Χαρδάλια - skai.gr