Περικοπή κονδυλίων για χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες ζητά ο Τσίπρας

Την περικοπή κονδυλίων για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες δείχνουν μειωμένη αλληλεγγύη στο προσφυγικό προς την Ελλάδα και δεν δέχονται τη μετεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες τους, ζητά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σε ανταπόκριση της γερμανικής εφημερίδας Stuttgarter Zeitung, ο πρωθυπουργός τόνισε πως τα συμπεφωνημένα πρέπει να τηρούνται (pacta sunt servanta), όπως ακριβώς απαίτησαν οι εταίροι από την Ελλάδα κατά τις διαπραγματεύσεις της ευρωκρίσης.

«Οι υφιστάμενες συμφωνίες στο προσφυγικό πρέπει να τηρηθούν», είπε χαρακτηριστικά. «Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι 66.000 πρόσφυγες πρέπει να μετεγκατασταθούν, έως τώρα όμως είναι μόνο 5.200».

Οι «βολές» του πρωθυπουργού αφορούν κυρίως χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, που έχουν αρνηθεί να δεχτούν πρόσφυγες με βάση τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις που έχει αποφασίσει η Ε.Ε., αλλά και άλλους εταίρους που δεν έχουν δημιουργήσει ακόμα τις θέσεις υποδοχής που τους αναλογούν για τις μετεγκαταστάσεις.

Η κίνηση Τσίπρα έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο ιταλός ομόλογός του Ματέο Ρέντσι απείλησε ότι θα ασκήσει βέτο στον κοινοτικό προϋπολογισμό εάν ανατολικοευρωπαϊκές χώρες δεν δεχτούν πρόσφυγες.


Ο πρωθυπουργός απέρριψε το μοντέλο την «ευέλικτης αλληλεγγύης» και ζήτησε την άσκηση πίεσης για κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. το οποίο δεν τηρεί τα συμπεφωνημένα, μέσω των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων. Αυτό σημαίνει πως όποιος αρνείται τη συμμετοχή στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης θα πρέπει να υπολογίζει ότι θα λάβει λιγότερα χρήματα.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως στην προσφυγική κρίση η Ελλάδα έφερε το μεγαλύτερο μερίδιο του βάρους, ενώ αντίθετα άλλες χώρες «έκλεισαν τον ίδιο καιρό τα σύνορα και ύψωσαν φράχτες». Τόνισε πως «η Ελλάδα έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης», σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου υπήρξαν ξενοφοβικές εκδηλώσεις με τραυματίες».

Προσέθεσε πως «η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να επιστρέψει στον 20ό αιώνα με τις ξενοφοβικές ιδέες και τον αποκλεισμό της πρόσβασής της από άλλες χώρες».
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr