Κλείσιμο

Νέα παρέμβαση Τσίπρα: Τη Δευτέρα η ΝΔ να συμβάλλει στη συγκρότηση ΕΣΡ

Τι ψήφισαν οι δικαστές ποια η σημασία της απόφασης

Νέα παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα για την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ σημειώθηκε την Πέμπτη το απόγευμα. Σε δελτίο Τύπου το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού υπογραμμίζεται πως «τη Δευτέρα θα γίνει σαφές αν η ΝΔ ενδιαφέρεται για την συγκρότηση του ΕΣΡ, ή για την διαιώνιση της αυθαιρεσίας» ενόψει του διαφαινόμενου ναυαγίου στη Διάσκεψη των Προέδρων.

«Αν, πράγματι, η ΝΔ υποστηρίζει πραγματικά την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του ΕΣΡ με τις πλήρεις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, δεν έχει παρά να σταματήσει το κρυφτό με τους θεσμούς και να προσέλθει, την Δευτέρα στις 5 το απόγευμα στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με διάθεση να συμβάλλει στην συγκρότησή του. Οι υπεκφυγές και τα προσχήματα έχουν τελειώσει» αναφέρεται χαρακτηριστικά και προστίθεται:

«Η απόφαση του ΣτΕ είναι δεδομένη και μας δεσμεύει όλους, είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε. Για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία. Εκτός αν η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για την απόφαση του ΣτΕ και την εφαρμογή της, αλλά για την με κάθε τρόπο παρακώλυση της συγκρότησης του ΕΣΡ, ώστε να μην ρυθμιστεί ποτέ το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

«Κυριακή κοντή γιορτή. Την Δευτέρα όλος ο ελληνικός λαός θα έχει καταλάβει, πλέον, τι ακριβώς επιθυμεί και επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή στο προηγούμενο αντισυνταγματικό καθεστώς, επανέλαβε από την πλευρά του στον ιστότοπο EurActiv.gr ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω, βάζει τέρμα στην ανομία του τηλεοπτικού τοπίου, ξεκαθάρισε ο κ. Παππάς, ο οποίος τόνισε ότι «κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ θα υπογράψω ένα παλιόχαρτο που θα λέει στο κλειστό κλαμπ των καναλαρχών «συνεχίστε όπως είστε». «Με τις βεβαιώσεις λειτουργίας τελειώνει το τσάμπα για τα κανάλια και μπαίνουν συγκεκριμένες, αυστηρές προϋποθέσεις λειτουργίας» πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να «βάλει τάξη» στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και θα το κάνει, ανακοίνωσε με τη σειρά της η Κουμουνδούρου, στον απόηχο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης 

«Πρώτα θα οριστικοποιηθεί το νέο νομικό πλαίσιο, με κατάργηση του νόμου Παππά, και μετά θα συγκροτηθεί το ΕΣΡ» διεμήνυσε πάντως νωρίτερα ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος απαντώντας στην Όλγα Γεροβασίλη. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να τονίζει χαρακτηριστικά ότι ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ "δεν πάνε σε ραντεβού στα τυφλά", ενώ οι πληροφορίες θέλουν το κόμμα να πραγματοποιεί σύσκεψη πριν από τη Διάσκεψη των Προέδρων για την οριστική γραμμή που θα ακολουθήσει. Ενδεικτικό είναι και το σχόλιο στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη ότι "δεν έχουμε καμία ανοχή σε τίποτα το οποίο δεν λειτουργεί με βάση το Σύνταγμα και τις άδειες. Παιχνίδια με τις άδειες δεν είναι ανεκτά". 

Στάση αναμονής τηρεί το Ποτάμι, περιμένοντας την πρόταση που θα παρουσιάσει ο Νίκος Βούτσης στην κρίσιμη Διάσκεψη της Δευτέρας και την ενημέρωση που θα γίνει σχετικά με την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. 

Άγνωστο παραμένει πως θα κινηθεί η Ένωση Κεντρώων αν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Καρράς, εξέφρασε νωρίτερα σήμερα επιφυλάξεις ως προς την "αντικειμενικότητα και συνταγματικότητα" του νόμου "γέφυρα" που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Πηγή: skai.gr