Η κυβέρνηση θέλει συγκρότηση ΕΣΡ πριν την κατάθεση νέου νόμου για τις άδειες

Τι ψήφισαν οι δικαστές ποια η σημασία της απόφασης

Κάλεσμα στην αντιπολίτευση, και ειδικά στη ΝΔ, να συμβάλουν στη συγκρότηση του ΕΣΡ πριν από την κατάθεση στη Βουλή νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, απηύθυνε την Πέμπτη η Όλγα Γεροβασίλη, μετά από κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, και ζήτησε να συγκληθεί με πρωτοβουλία του τελευταίου, τη Δευτέρα και πριν από την κατάθεση της επίμαχης νομοθετικής πρωτοβουλίας, η Διάσκεψη των Προέδρων για συγκρότηση νέου ΕΣΡ.

Κατά τη σύσκεψη εξετάστηκε διεξοδικά η νέα νομοθετική πρωτοβουλία, την οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, προκειμένου να ρυθμιστεί προσωρινά το τηλεοπτικό τοπίο, μέχρι την διεξαγωγή του διαγωνισμού αδειοδότησης και την προσωρινή ανακήρυξη των αδειούχων από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Όπως, ανακοίνωσε η Όλγα Γεροβασίλη, ο πρωθυπουργός ζήτησε η νέα νομοθετική πρωτοβουλία, να είναι έτοιμη για κατάθεση, έως την ερχόμενη Δευτέρα.

«Η κυβέρνηση δεσμεύεται από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ανεξάρτητα αν συμφωνεί η όχι με αυτές. Γι αυτό και σπεύδει για μια ακόμα φορά στην συγκρότηση ΕΣΡ, προκειμένου να είναι αυτό που θα διεξαγάγει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, που σύμφωνα με πληροφορίες το ορίζει ως αρμόδιο» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος, και πρόσθεσε:

«Απομένει να φανεί αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αρθούν στο ύψος των συνταγματικών τους υποχρεώσεων η για ακόμα μία φορά θα επιμείνουν να υπονομεύουν την συγκρότηση του ΕΣΡ, προκειμένου να διαιωνίζεται η ασυδοσία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Και αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει απολύτως καμία προσχηματική δικαιολογία».

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό μετέσχαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, και Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλος, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

«Η κυβέρνηση διατηρεί τη νομοθετική πρωτοβουλία για την επιβολή της νομιμότητας… Ας μην πανηγυρίζει τόσο πολύ ο κ. Μητσοτάκης γιατί εκτίθεται» απάντησε νωρίτερα ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της ΝΔ για την απόφαση του ΣτΕ που κήρυξε την Τετάρτη αντισυνταγματικό το νόμο Παππά.

«Οι εξελίξεις δικαίωσαν την υπεύθυνη στάση μας», δήλωσε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι απαντά στα αδιέξοδα με αυταρχισμό.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να ρυθμίσει το τηλεοπτικό τοπίο παρά το φιάσκο του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες που κρίθηκε στο συνολό του αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, εξέφρασε,, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας, ο Νίκος Παππάς.

«Πολιτική» χαρακτήρισε 
μέσω του ΣΚΑΪ την απόφαση του ΣτΕ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. 

Επέμβαση της δικαστικής στην εκτελεστική εξουσία, και
«θεσμική πληγή που άνοιξε» χαρακτήρισε την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Για «θεσμικό παραλήρημα» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας την αντίδραση της μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες.
Πηγή: skai.gr