Ενόψει σύμπλευσης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ - ΚΙΔΗΣΟ με οργανωτική αυτονομία του καθενός;

Τη χρυσή τομή για τη σύμπλευση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) αναζήτησαν Γιώργος Παπανδρέου και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κατά τη σημερινή (Τετάρτη) συνάντησή τους, όπου η συμφωνία για διατήρηση της οργανωτικής αυτονομίας και των τριών κομμάτων φάνηκε να φέρνει όλες τις πλευρές πιο κοντά.

Η απόσταση που έχουν να διανύσουν για μία ουσιαστική σύμπραξη μάλλον δεν είναι μικρή, ωστόσο, μετά το πέρας της συνάντησης από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, εκφραζόταν η αισιοδοξία ότι το εγχείρημα της συγκρότησης της μεγάλης Κεντροαριστεράς ως ένας αυτόνομος ισχυρός πόλος με σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά απέναντι στις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, μπορεί να προχωρήσει.

Ενδεικτικές του κλίματος είναι και οι δηλώσεις του προέδρου του ΚΙΔΗΣΟ μετά το πέρας της συνάντησης, όπου σημείωσε ότι: «Η χώρα περνάει από τις πιο δύσκολες στιγμές στην πρόσφατη ιστορία. Η αριστερά και η αριστερή συντήρηση απέδειξαν ότι αδυνατούν να τα βάλουν με τα κακώς κείμενα για να χτυπήσουν τα πραγματικά αίτια της κρίσης. Από την άλλη υπάρχουν διάφορες προοδευτικές δυνάμεις που είναι κρίσιμο να κρατήσουν την αυτονομία τους, αλλά να δημιουργήσουν μία κοινή πλατφόρμα πολιτικών, ένα κοινό μέτωπο».

Ερωτηθείς άλλωστε αν μπορεί να υπάρξει σύμπλευση ο Γιώργος Παπανδρέου σχολίασε ότι αυτή «πρέπει να βασιστεί σε μία πολιτική συμφωνία για το πού πάει η χώρα, ποια είναι τα πραγματικά αίτια της κρίσης και ποιες οι πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε – διατηρώντας την οργανωτική μας αυτονομία. Για να προκύψει αυτό από ένα σοβαρό διάλογο».



Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι συζητήθηκε η ανάγκη ενός ευρύτερου αυτόνομου ισχυρού πόλου της κεντροαριστεράς, σαφώς οριοθετημένου από το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τη συντηρητική πολιτική της ΝΔ. «Ο κόσμος της Κεντροαριστεράς έχει ταλαιπωρηθεί από τις ατέρμονες διαβουλεύσεις και τα ατελείωτα διαδικαστικά σχέδια. Γι’ αυτό είναι η ώρα των πράξεων. Στη ΔΗΜΑΡ και στην Δημοκρατική Συμπαράταξη εντείνουμε τις διεργασίες σε επίπεδο κοινωνίας για την εμβάθυνση, την ισχυροποίηση και την διεύρυνση του εγχειρήματος. Σε αυτόν τον στόχο είμαστε σταθερά προσηλωμένοι διεκδικώντας την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών προς όφελος της κοινωνίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Σύμφωνα με πηγές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τα ζητήματα στα οποία συμφώνησαν Γιώργος Παπανδρέου και Θανάσης Θεοχαρόπουλος αφορούσαν την πεποίθηση ότι οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιέξοδες, καθώς επιβάλει συνεχώς φόρους, δεν εξορθολογίζει καθόλου τις δαπάνες, δεν έχει κάνει καμία μεταρρύθμιση και εγείρει ζήτημα αναξιοκρατίας καθώς δεν επιλέγουν τους καλύτερους αλλά προσπαθούν να ελέγξουν το κράτος.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ φέρεται να διεμήνυσε στον κ. Παπανδρέου ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ένα κόμμα ανοιχτό όπου το ΚΙΔΗΣΟ μπορεί να προσέλθει διατηρώντας την οργανωτική του αυτονομία. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου λέγεται ότι ζήτησε να ξεκινήσει μία διαδικασία προγραμματικής διαβούλευσης, κάτι το οποίο ο κ. Θεοχαρόπουλος υποστήριξε ότι θα ήταν προτιμότερο να γίνει με συζήτηση στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθώς η κοινωνία έχει κουραστεί από τις ατέρμονες διαβουλεύσεις.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων για το εγχείρημα της μεγάλης Κεντροαριστεράς, ο Γιώργος Παπανδρέου θα έχει σύντομα τετ α τετ και με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.
Πηγή: Ναντίν Χαρδάλια