Παρασκευόπουλος: Θα εφαρμόσουμε την όποια απόφαση του ΣτΕ

«H κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει την όποια απόφαση θα προκύψει. Αυτό, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποδεχθούμε την παλαιά κατάσταση», τονίζει για την απόφαση του ΣτΕ για την αδειοδότηση των καναλιών ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. Το Ανώτατο Δικαστήριο συνεδριάζει αυτή την ώρα για το θέμα. 

«Kαι εκείνη η κατάσταση (πριν το νόμο Παππά), περιλάμβανε κάποιες αντίθετες προς το Σύνταγμα διαμορφωμένες συνθήκες. Για παράδειγμα αντίκειται ευθέως στο Σύνταγμα τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών να διατηρούν τις θέσεις τους για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της θητείας τους, αλλά και να γίνεται χρήση των συχνοτήτων χωρίς άδεια», προσθέτει και επισημαίνει:

«Επομένως, στην περίπτωση έκδοσης μιας απόφασης η οποία ενδεχομένως θα επιβάλει κάποια νομοθετική αλλαγή, η Βουλή θα πρέπει να διορθώσει και την πρότερη κατάσταση η οποία είχε πρόβλημα με το Σύνταγμα».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του γ.γ Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσου ότι η απόφαση του ΣτΕ "θα είναι δεσμευτική μεν αλλά όχι απαραίτητα σεβαστή", είπε «καταλαβαίνω τη δήλωση του κ. Κρέτσου όπως την διατύπωσε. Οι αποφάσεις δικαστηρίων είναι δεσμευτικές για την κυβέρνηση, αλλά ασφαλώς κάποιος μπορεί να εκφράσει μια διαφορετική γνώμη και να ασκήσει κριτική», επισημαίνοντας ότι από τη δυνατότητα αυτή εξαιρείται ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Η υποχρέωση να είναι κανείς φειδωλός σε θέματα που αφορούν την Δικαιοσύνη βαραίνει κυρίως τον υπουργό Δικαιοσύνης και λιγότερο τους υπόλοιπους πολίτες, ακόμα και τους πολιτικούς», σημειώνει ο κ. Παρασκευόπουλος, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης θα πρέπει να μην εκφράζεται για θέματα που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη, καθώς «ο δικαστής σε κάποιο βαθμό εξαρτάται από κρίσεις του υπουργού, ο οποίος έχει αρμοδιότητα πειθαρχική αλλά και να κάνει προτάσεις για την αξιολόγηση ανώτατων δικαστών, επομένως έχει μια ουσιαστική επιρροή». «Όμως έως ένα βαθμό η υποχρέωση του υπουργού Δικαιοσύνης να είναι φειδωλός στα εκκρεμή δικαστικά ζητήματα, αφορά και άλλους πολιτικούς ακόμη και την αντιπολίτευση. Γιατί στη δημοκρατία τα κόμματα εναλλάσσονται και ένα κόμμα που θα έρθει κάποτε στην εξουσία θα έχει και αυτό αρμοδιότητες κρίσης» προσθέτει σε άλλο σημείο.

«Η ανάγκη αυτοσυγκράτησης ισχύει λιγότερο για άλλους πολίτες, γιατί αν όλοι απείχαν από την έκφραση μιας άποψης, δεν θα είχαμε και την απαιτούμενη στη δημοκρατία κριτική. H Δημοκρατία δεν φοβάται», τονίζει ο κ. Παρασκευόπουλος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει, επίσης, ότι αναγκάστηκε να κινηθεί πειθαρχικά κατά του αντιπρόεδρου του ΣτΕ που διέρρευσε η προσωπική του αλληλογραφία, όταν τα προσωπικά δεδομένα έγιναν ευρέως γνωστά μέσω δημοσιευμάτων αλλά και κοινοβουλευτικής ερώτησης, αναφέροντας ότι η προκαταρκτική πειθαρχική διερεύνηση «δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμα και στην αθώωση του εμπλεκομένου ή στην άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε δεύτερο στάδιο». Εξήγησε ακόμη ότι αν και είχαν τεθεί σε γνώση του από δικαστικές αρχές τα σχετικά έγγραφα, τον Νοέμβριο του 2015, τότε «απάντησα με έγγραφο ότι εκείνη την στιγμή δεν θα πρέπει να παρέμβω πειθαρχικά, για δύο λόγους. Ως πρωτεύοντα λόγο ανέφερα το γεγονός ότι όλα τα δεδομένα προέκυπταν από ένα έγγραφο που προφανώς είχε αποκτηθεί παράνομα και ο δεύτερος λόγος ήταν, ότι μέχρι τότε τα προσωπικά δεδομένα των αναφερόμενων προσώπων δεν είχαν προσβληθεί ευρύτερα κοινωνικά».

Παράλληλα, εκφράζει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι διαρρέουν στοιχεία συνεδριάσεων ανώτατων δικαστηρίων πριν εκδοθεί οριστικά μια απόφαση, κάτι που όπως μας αναφέρει χαρακτηριστικά αποτελεί αυτοτελές έγκλημα.

Ερωτώμενος, τέλος, για τον αναμενόμενο σχηματισμό, εκφράζει τη διάθεση του να συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε με τους συνεργάτες του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας όμως ότι αυτό μπορεί να γίνει και από άλλους συναδέλφους του, που διαθέτουν τη γνώση και την πολιτική βούληση.
Πηγή: skai.gr