Βίτσας: Οι γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα δεν επιδέχονται συμψηφισμούς

Στην εκδήλωση για την αντίσταση των Κρητών στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που διοργάνωσε το υπουργείο Άμυνας την Τρίτη, στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. 

Στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι «οι γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα, είναι ένα αυθύπαρκτο θέμα που άνοιξε την ημέρα της αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων από τη χώρα μας, συνεχίζει να υπάρχει και δεν επιδέχεται συμψηφισμούς. Στα ζητήματα αυτά δεν υπάρχει παραγραφή».
Ο κ. Βίτσας πρόσθεσ εότι «είναι μια εκκρεμότητα που η τακτοποίησή της, πρέπει να ενδιαφέρει και την ίδια την γερμανική κυβέρνηση, ως στοιχείο συνεισφοράς σε μια δημοκρατική και ειρηνική Ευρώπη».

Πρόσθεσε ότι «η δικαίωση των ελληνικών διεκδικήσεων αποσκοπεί στο να κλείσει μια πληγή και να προχωρήσουμε μπροστά. Για μια Ευρώπη του μέλλοντος, που γνωρίζει την ιστορία της και διδάσκεται από αυτή. Γιατί μια Ευρώπη που αγνοεί τις μελανές σελίδες της ιστορίας της, είναι καταδικασμένη αργά ή γρήγορα να τις ξαναζήσει».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας πρόσθεσε πως «όσα λέγονται, αναφορικά με τις συνθήκες που ορίζουν τα σημερινά σύνορα στην περιοχή μας, κυρίως τη Συνθήκη της Λωζάνης, δεν μας αφήνουν αδιάφορους». «Παρακολουθούμε στενά, αλλά είμαστε και ξεκάθαροι, “αλυτρωτικές” κορώνες που εκστομίζονται από οπουδήποτε, είτε για εσωτερική χρήση άλλων χωρών, είτε από εξωτερικούς φόβους ή επιδιώξεις, καλό θα είναι να αποφεύγουν την αναφορά στην Ελλάδα» είπε.

«Η Ελλάδα δεν διεκδικεί από κανέναν τίποτα, αλλά ταυτόχρονα, ξέρει ποια είναι τα κυριαρχικά της δικαιώματα και αυτά δεν τα βάζει σε κανένα τραπέζι διαπραγμάτευσης. Απάντηση στην όποια αμφισβήτηση δίνουμε τόσο με την πολιτική που ασκούμε σε διεθνές επίπεδο, όσο και με την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων μας Δυνάμεων», σημείωσε.

Ο κ. Βίτσας εξήρε την συνεισφορά των Κρητών στην αντιφασιστική νίκη των λαών της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι «η Κρήτη ήταν ο τόπος, όπου οι σιδηρόφρακτες γερμανικές στρατιές, είχαν την πρώτη τους "πύρειο νίκη". Μετά την Μάχη της Κρήτης η ναζιστική Γερμανία ποτέ δεν έκανε άλλη αερομεταφερόμενη επιχείρηση τέτοιων διαστάσεων. Στην ηρωική Κρήτη είχαμε την πρώτη ομαδική εκτέλεση αμάχων στην Ευρώπη κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν στο μαρτυρικό Κοντομαρί, στις 2 Ιουνίου 1941. Είναι δεκάδες τα κρητικά χωριά και οι πόλεις που πλήρωσαν βαρύ τίμημα για την ελευθερία. Σε 3.471 ανέρχονται οι καταγεγραμμένες εκτελέσεις ανδρών, γυναικών και παιδιών».
Πηγή: skai.gr