Ρύθμιση για την εξόφληση οφειλών προς τους Δήμους ζητά η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Τη νομοθέτηση ρύθμισης για την εξόφληση οφειλών δημοτών και επιτηδευματιών προς τους Δήμους, ζητούν με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιάννης Κουτσούκος.

Οι δύο βουλευτές καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να δημοσιοποιήσουν τις προθέσεις τους ως προ τη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος και το περιεχόμενο αυτής και ερωτούν βάσει ποιου χρονοδιαγράμματος σκοπεύουν να το πράξουν.

Οι ερωτώντες βουλευτές κάνουν λόγο για «αναγκαία και επιβεβλημένη» ρύθμιση, καθώς όπως επισημαίνουν οι οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων δημοτών και επιτηδευματιών προς τους Δήμους της χώρας και ιδίως στις τουριστικές περιοχές από το τέλος παρεπιδημούντων, υπολογίζονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ την ώρα που οι ΟΤΑ ασφυκτιούν οικονομικά.

«Οι Δήμαρχοι περιμένουν εναγωνίως τη ρύθμιση, η οποία θα πρέπει αφενός να δώσει σημαντική ανάσα ρευστότητας στους Δήμους σε μία περίοδο που ασφυκτιούν οικονομικά και αφετέρου δεν θα τους οδηγεί στη δυσάρεστη θέση να προχωρούν σε διαδικασίες είσπραξης μέσω των ΔΟΥ για μη παροχή φορολογικής ενημερότητας, κατάσχεση εις χείρας τρίτων, κατάσχεση περιουσίας κ.λπ», σημειώνουν οι κύριοι Κεγκέρογλου και Κουτσούκος, υπενθυμίζοντας ότι εδώ και καιρό γίνεται λόγος από την κυβέρνηση για την ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

"ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τους Υπουργούς:
-Οικονομικών, κ. Ε. Τσακαλώτο.
-Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Π. Κουρουμπλή

Θέμα: «Αναγκαία και επιβεβλημένη η βιώσιμη ρύθμιση για οφειλές δημοτών και επιτηδευματιών στους Δήμους».

Οι οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων δημοτών και επιτηδευματιών προς τους Δήμους όλης της χώρας και ιδίως όσες εξ’ αυτών καθίστανται ληξιπρόθεσμες, αποτελούν μια πραγματικότητα που επιβάλει την άμεση λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη βιώσιμη ρύθμισή τους.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή ακριβής εκτίμηση για το ύψος των συνολικών οφειλών προς τους Δήμους. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι πρόκειται για ιδιαιτέρως υψηλά ποσά, ειδικά στις τουριστικές περιοχές, καθώς λόγω της κρίσης, πολλές επιχειρήσεις οφείλουν δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια από τα τέλη παρεπιδημούντων κ.λπ.
Οι Δήμαρχοι περιμένουν εναγωνίως τη ρύθμιση, η οποία θα πρέπει αφενός να δώσει σημαντική ανάσα ρευστότητας στους Δήμους σε μία περίοδο που ασφυκτιούν οικονομικά και αφετέρου δεν θα τους οδηγεί στη δυσάρεστη θέση να προχωρούν σε διαδικασίες είσπραξης μέσω των ΔΟΥ για μη παροχή φορολογικής ενημερότητας, κατάσχεση εις χείρας τρίτων, κατάσχεση περιουσίας κ.λπ.
Επειδή, εδώ και πολύ καιρό γίνεται λόγος για την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας με σκοπό τη βιώσιμη ρύθμιση οφειλών πολιτών προς τους Δήμους.

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

- Προτίθεστε και εντός ποιου συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος να αναλάβετε, όπως έχετε υποχρέωση, την πρωτοβουλία για τη νομοθετική ρύθμιση του σοβαρού αυτού προβλήματος;
- Έχετε συνεργασθεί με την ΚΕΔΕ για την επεξεργασία και κατάρτιση της απαιτούμενης νομοθετικής ρύθμισης;
- Ποιο το περιεχόμενο της ρύθμισης που προτίθεστε να εισηγηθείτε; Αποτελεί βιώσιμη ρύθμιση για τις οφειλές των δημοτών και επιτηδευματιών προς τους Δήμους;


Ο ερωτώντες Βουλευτές


Βασίλης Κεγκέρογλου

Γιάννης Κουτσούκος"
Πηγή: Ναντίν Χαρδάλια