Ερό: Όσο ταχύτερα βρεθεί λύση στο θέμα του χρέους, τόσο το καλύτερο

Υποστηρικτικός στο ελληνικό αίτημα για ρύθμιση του χρέους, άμεσα, εμφανίστηκε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό, μετά τις επαφές που είχε στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Στις κοινές δηλώσεις του με τον κ. Κοτζιά, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας επισήμανε πως μολονότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει δικό του χρονοδιάγραμμα για το χρέος, η θέση του συνδέεται με τις επερχόμενες εκλογές της Γερμανίας και αυτό δεν μπορεί να είναι αρκετά πειστικό.

Τόνισε πως όσο ταχύτερο βρεθεί λύση στο θέμα του χρέους τόσο το καλύτερο, σε αντίθεση με τον γερμανό ΥΠΟΙΚ που προκρίνει αναβολή κάθε ουσιώδους απόφασης για το 2018, μετά τη λήξη του Μνημονίου αλλά και τις γερμανικές εκλογές του επόμενου φθινοπώρου.

Ο γάλλος υπουργός μάλιστα συνέδεσε άμεσα την ανάγκη ταχείας επίλυσης του χρέους με την ΕΚΤ, καθώς η ρύθμιση του ζητήματος είναι προϋπόθεση για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση και την επιστροφή της χώρας μας στις αγορές.

Ο κ. Ερό συμπλήρωσε πως η Ελλάδα πραγματικά τηρεί τα συμφωνηθέντα, και συνεπώς η Ευρώπη πρέπει να τη βοηθήσει να τα καταφέρει, ειδικά με δεδομένες τις προσπάθειες του ελληνικού λαού τα χρόνια της κρίσης.

Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλες τις πλευρές, κι όχι μόνο από την Ελλάδα, δήλωσε από την πλευρά του ο έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς.

Σημείωσε δε αιχμηρά ότι στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος η Ευρώπη θα πρέπει να έχει ιστορική μνήμη, επικαλούμενος τη συμφωνία του 1953 στο Λονδίνο, όπου οι Σύμμαχοι δέχτηκαν να ελαφρύνουν το χρέος της Γερμανίας λίγα μόλις χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κι ενώ ακόμα εκκρεμούσαν προπολεμικά δάνεια.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης