Θεοδωράκης προκαλεί Τσίπρα για τις ευέλικτες μορφές εργασίας

Στην Ώρα του Πρωθυπουργού επιχειρεί να φέρει ο Σταύρος Θεοδωράκης το φαινόμενο της φθηνής και ευέλικτης εργασίας, με αφορμή τα επίσημα στοιχεία, που καταδεικνύουν ότι 6 στις 10 θέσεις, που δημιουργήθηκαν τον προηγούμενο μήνα, είναι μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Αλέξη Τσίπρα, ο επικεφαλής του Ποταμιού έχει στόχο να αναδείξει τις δραματικές εργασιακές συνθήκες, που επικρατούν στη χώρα, καθώς το φαινόμενο της εκ περιτροπής εργασίας έρχεται όπως επισημαίνει να προστεθεί σε εκείνο της απλήρωτης εργασίας.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης καλεί τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί στη Βουλή αναφορικά με το κατά πόσο ένας νέος μπορεί να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες του με μισθούς 255 - 407 ευρώ, όσο και για το δικαίωμα των νέων εργαζομένων στην πλήρη εργασία. Επιπλέον, θέτει το θέμα των μειωμένων εισφορών εξαιτίας των χαμηλών μισθών, ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει πώς σκέφτεται να καλύψει το έλλειμμα, που θα δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:
Προς τον Πρωθυπουργό
Θέμα: «250 ευρώ μισθός και εκ περιτροπής εργασία στερούν από τους νέους το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή»
Έξι στις δέκα θέσεις εργασίας, που δημιουργήθηκαν τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.
Στο φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας των εργαζομένων, που δουλεύουν και δεν πληρώνονται, έρχεται να προστεθεί το φαινόμενο της φθηνής και ευέλικτης εργασίας.
Πρόκειται για μια δυσάρεστη ανατροπή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αγοράς εργασίας.
Οι άστοχες και αναχρονιστικές οικονομικές πολιτικές, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, μαζί με τα capital control, που προκάλεσε, συνεχίζουν να οδηγούν στο κλείσιμο επιχειρήσεων και στην εκδίωξη της επιχειρηματικότητας από την χώρα, ενώ παράλληλα χειροτερεύουν οι συνθήκες δουλειάς και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Οι προσλήψεις με πλήρη απασχόληση διαρκώς μειώνονται. Το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», ενώ κατέγραψε τον Σεπτέμβριο θετικό ισοζύγιο της μισθωτής εργασίας κατά 7.788 θέσεις, ωστόσο από τις συνολικά 230.580 θέσεις εργασίας, μόνο οι 89.702 ήταν με πλήρη απασχόληση και πλήρη μισθό.
Τον Απρίλιο του 2016 το ποσοστό επί του συνολικού αριθμού των προσλήψεων ήταν 55,31%, ενώ τον Σεπτέμβριο μόλις 38,9%. Παράλληλα, η εργασία με μερική απασχόληση και απασχόληση «εκ περιτροπής», παρουσίασε αύξηση από 44,69% σε 61,1%. Το δε ισοζύγιο Σεπτεμβρίου 2016 για τις ηλικίες έως 24 ετών είναι αρνητικό κατά 15 χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Από τα στοιχεία του ΙKA αποτυπώνεται ξεκάθαρα, πως ο μέσος μεικτός μισθός για τους 527.299 επίσημα ασφαλισμένους με καθεστώς μερικής απασχόλησης είναι 397,81 ευρώ (για 230.849 άνδρες) και 407,05 ευρώ (για 296.450 γυναίκες). Αντίστοιχα, ο μισθός για 33.088 νέους εργαζόμενους ανέρχεται περί τα 293 ευρώ για τους άνω των 29 ετών και 255 ευρώ για τους κάτω των 29 ετών.
Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω ερωτάται ο Πρωθυπουργός:
1. Θεωρείτε ότι ένας νέος εργαζόμενος μπορεί να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες του με μισθούς 255 - 407 ευρώ;
2. Πώς θα υπερασπίσετε το δικαίωμα των νέων εργαζομένων στην πλήρη εργασία;
3. Έχετε υπολογίσει το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία; Πώς σκοπεύετε να το καλύψετε;

Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά