Γεννηματά: Μετέφερα στις Βρυξέλλες μήνυμα αγωνίας από τα νησιά μας

Άμεσες πρωτοβουλίες και αποφάσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών, και τήρηση των συμφωνιών που λαμβάνονται στο προσφυγικό ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τους σοσιαλιστές εταίρους της Ευρώπης η Φώφη Γεννηματά μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Προσυνόδου των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) στις Βρυξέλλες.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανεπάρκεια και ανικανότητα.

«Μετέφερα μήνυμα αγωνίας από τα νησιά μας... Οι νησιώτες μας σηκώνουν πάρα πολύ μεγάλο βάρος από την εφαρμογή της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας. Από την έναρξη της εφαρμογής της έχουν τριπλασιαστεί οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στα νησιά. Γι’ αυτό ζήτησα από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές άμεσες πρωτοβουλίες και αποφάσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών. Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για να ενισχύσουμε τις τοπικές οικονομίες που έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά και ειδική μέριμνα για τα παιδιά και κυρίως τα ασυνόδευτα» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.

«Δυστυχώς, η ανεπάρκεια και η ανικανότητα της Κυβέρνησης -και στο θέμα του Προσφυγικού- έχει δημιουργήσει αδιέξοδα που πρέπει γρήγορα να αντιμετωπιστούν» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Φώφη Γεννηματά η Ελλάδα χρειάζεται πρόγραμμα αποσυμφόρησης των νησιών, ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα ώστε να στηριχτούν οι τοπικές νησιωτικές οικονομίες, ειδική μέριμνα για τα παιδιά και ιδίως τα ασυνόδευτα και γρήγορες αποφάσεις που να τηρούνται από όλους.

«Απαιτείται ουσιαστική αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στην πράξη, διαφορετικά η συμφωνία θα καταρεύσει και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη» προειδοποίησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Είδα απαράδεκτες συνθήκες και για τους πρόσφυγες και για τους ντόπιους. Οι υποσχέσεις που δόθηκαν στους κατοίκους των νησιών δεν τηρούνται. Οι νησιώτες σηκώνουν μεγάλο βάρος της συμφωνίας. Αυτή τη στιγμή 15.500 νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι, ενώ υπάρχει δυνατότητα υποδοχής μόνο για 8.000» επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι από την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας οι πρόσφυγες στα νησιά έχουν τριπλασιαστεί και συνεχώς αυξάνονται.

«Η διαχείριση όσων έχουν ταυτοποιηθεί, μπορεί να γίνει είτε σε άλλο μέρος της Ελλάδας, είτε σε άλλο κράτος- μέλος της Ένωσης. Φοβάμαι ότι δεν αρκεί πλέον η αποστολή στελεχών από τα κράτη-μέλη για την ενίσχυση των υπηρεσιών» επισήμανε.

Πηγή: skai.gr