Γ. Μουζάλας: Η Ε.Ε. δεν ανταποκρίνεται συλλογικά στο προσφυγικό-μεταναστευτικό

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, κάλεσε σε δημιουργία κινήματος ανθρωπίνων, μιλώντας στις συνεδριάσεις τριών πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως η Ε.Ε. δεν ανταποκρίνεται συλλογικά στο προσφυγικό ζήτημα και η συμπαράσταση προς την Ελλάδα εκφράζεται τις περισσότερες φορές μέσω των διμερών σχέσεων με ευρωπαϊκές χώρες.

Εξήγησε τις ελληνικές θέσεις για το ευρωπαϊκό ζήτημα των προσφύγων και μεταναστών, προβάλοντας τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κ. Μουζάλας εξήγησε πως έχει εξελιχθεί η κατάσταση μετά από το κλείσιμο των βορείων συνόρων στις αρχές Μαρτίου και πρόσθεσε ότι η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, παρά τις όποιες αδυναμίες, παραμένει ο μόνος νόμιμος δρόμος μετανάστευσης προς την Ευρώπη.

Είπε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία, δεν προβλέπει μόνο επιστροφές αλλά και μετεγκαταστάσεις και επανεγκαταστάσεις, που όμως δεν γίνονται γι' αυτό και κάλεσε τους ευρωβουλευτές αντί να ασκούν μη δημιουργική κριτική, να καλέσουν τις κυβερνήσεις τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Σχετικά με την επικείμενη αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, ο κ. Μουζάλας τόνισε πως πρόκειται για «ευρωπαϊκό κίνδυνο» και πως αν δεν αλλάξει ουσιαστικά θα καταπέσει.

Πηγή: skai.gr