Κομισιόν: Ολοκληρώστε το πρόγραμμα – Μην πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων

Το μήνυμα ότι «από εδώ κι εμπρός προέχει η συνεπής ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, η δημιουργία κλίματος επενδυτικής ασφάλειας, η ειλικρινής πολιτική στήριξη του συνολικού εγχειρήματος αλλά και η ιδιοκτησία της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας από τη κοινωνία» απέστειλε στην κυβέρνηση η Κομισιόν δια του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά.

«Η Ελλάδα δεν βρίσκεται απλά σε διαδικασία ανάταξης της οικονομίας της, αλλά με τη συνδρομή της ΕΕ σε μια δύσκολη πορεία οικοδόμησης ενός πιο άξιου και σύγχρονου κράτους» τόνισε την Τρίτη ο κοινοτικός αξιωματούχος, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ΣΕΤΕ.

Όπως επισήμανε ο κ. Σχοινάς «η πορεία αυτή είναι φυσικό να δημιουργεί εντάσεις, να συναντά αντιδράσεις και συχνά να υποτιμάται, αλλά είναι σίγουρο ότι α) ήδη παράγει - όχι πάντα ορατά, αλλά σίγουρα υπαρκτά - αποτελέσματα β) ανατρέπει παθογένειες του παρελθόντος (πελατειακό κράτος – εργοδότης αντί κράτος – πάροχος υπηρεσιών για τον πολίτη, αχαλίνωτα ελλείμματα σε βάρος των νεότερων γενεών) και γ) κτίζει νέες δομές που εισάγουν διαφάνεια και αποτελεσματικότητα (Ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Εσόδων, Χρηστή διοίκηση του Τραπεζικού Συστήματος, Αναδιοργάνωση της Δικαιοσύνης, Καταπολέμηση της Διαφθοράς και πολιτικού χρήματος)».

«Οι μεγάλες θυσίες των Ελλήνων τα τελευταία επτά χρόνια δεν πρέπει να πάνε χαμένες» προειδοποίησε δε ο Μαργαρίτης Σχοινάς. «Βρισκόμαστε στο κατώφλι ελπιδοφόρων εξελίξεων με την επιστροφή στην ανάπτυξη ίσως να έρχεται και νωρίτερα του αναμενόμενου και με τη γρήγορη – όπως όλοι ελπίζουμε - ολοκλήρωση της β/ αξιολόγησης - που ξεκινάει αυτή την εβδομάδα - να συμπληρώνει τις σημαντικότερες μεταρρυθμιστικές εκκρεμότητες.» σημείωσε. 

Εξυπακούεται, πρόσθεσε, ότι τα ελπιδοφόρα αυτά στοιχεία στο θερμοκήπιο της ελληνικής οικονομίας προμηνύουν και αντίστοιχα θετικά μηνύματα για τη σημαντικότερη ελληνική καλλιέργεια του θερμοκηπίου, τον Ελληνικό Τουρισμό.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι κανείς δεν δικαιούται να παραγνωρίζει τη σημαντική συμβολή του στο ΑΕΠ. «Στο τέλος της επόμενης δεκαετίας, το 2026, η συνολική συμβολή του Τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας θα ξεπεράσει το 22%, ενώ η άμεση και έμμεση απασχόληση που συνδέεται με τον τομέα θα φτάσει το 28% του συνόλου της απασχόλησης. Αυτά και μόνο τα δυο στοιχεία, πιστοποιούν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο τουρισμός είναι ο πραγματικός "τίγρης" της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε μάλιστα.

Ο αξιωματούχος υπενθύμισε ότι πριν από λίγες εβδομάδες δημοσιεύθηκε η ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ανταγωνιστικότητα (Global Competitiveness Report 2016-2017), η οποία δείχνει την επιδείνωση της θέσης της ελληνικής οικονομίας στην διεθνή ανταγωνιστικότητα, με την Ελλάδα να έχει χάσει πέντε θέσεις στη λίστα με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες και πλέον καταλαμβάνει την 86η θέση μεταξύ 138 κρατών.

«Σε κρίσιμους δείκτες για την ανταγωνιστικότητα, όπως είναι η ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η Ελλάδα κατέχει την 136η θέση μεταξύ 138 χωρών και την 137η –προτελευταία θέση- όσον αφορά την πρόσβαση στη χρηματοδότηση… Αυτά είναι τα άσχημα νέα» δήλωσε δε.

«Το συμπέρασμα μάλλον απλό: ο τουρισμός τραβάει το κάρο της ελληνικής οικονομίας, αλλά πρέπει και η ελληνική οικονομία να αλλάξει οριστικά σελίδα για να διευκολύνει - αντί να επιβραδύνει – τον τουρισμό» υπογράμμισε.

Τη σταδιακή μείωση του φορολογικού βάρους μετά από ένα ή δύο χρόνια προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΤΕ. 

Κρίσιμη χαρακτηρίζει από την πλευρά της η Eurobank την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας