Δευτερολογία Τσίπρα: Ο διαγωνισμός για τις άδειες ήθελε μεγάλη γενναιότητα

Κατά τη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να επιτεθεί με σφοδρότητα στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωνοντας μεταξύ άλλων πως ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες ήθελε πολύ μεγάλη γενναιότητα από την πλευρά της κυβέρνησης καθώς πλέον η κυβέρνηση έχει όλα τα μέσα απέναντί της.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Siemens ο κ. Τσίπρας είπε: «Τελείωσα την πρωτομιλία μου με μία μάλλον ασυνήθιστη και βαριά κατηγορία, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητώντας ένα και μόνο πράγμα, να ξεκαθαρίσει εάν κατά τη γνώμη του σε αυτό τον τόπο υπήρξε σκάνδαλο Siemens. Κι εσείς κ. Μητσοτάκη κάνατε πως δεν ακούσατε τίποτα από όσα είπα διαβάζοντας απλά το λόγο που οι συνεργάτες σας έγραψαν. Σας ζήτησα επίσης να απαντήσετε για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων σας. Πείτε μας πως θα εξυπηρετήσετε τα κόκκινα δάνεια σας. Όχι μόνο αρνείστε να απαντήσετε αλλά κάθε φορά που αναγκάζεστε να προφέρετε τη λέξη Siemens δεν βάζετε ποτέ μπροστά τη λέξη σκάνδαλο. Θα βάλετε πλάτη μαζί μας στην επαναδιαπραγμάτευση με την εταιρεία ώστε να λάβουμε πίσω αυτά που οφείλονται στον ελληνικό λαό από τις συμφωνίες που εσείς υπογράφατε;»

Αναφορικά με το ζήτημα Καλογρίτσα και τον κ. Σαββίδη ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Η διαπλοκή σε αυτό τον τόπο είχε το όνομα Καλογρίτσας εδώ και 40 χρόνια και δεν το ήξερα. Βεβαίως ήταν φίλος του αείμνηστου Χαρίλαου Φλωράκη και μάλλον όλοι οι επιχειρηματίες θα έπρεπε να έχουν φιλίες στη δεξιά. Αλλά πως το ευνοήσαμε κύριε Μητσοτάκη; Θέλετε να βάλουμε στη συζήτηση όλους τους επιχειρηματίες και καναλάρχες που έχετε ευνοήσει όλα αυτά τα χρόνια; Αναφορικά με την υπόθεση Σαββίδη δεν ξέρω πολλούς λαγούς να πληρώνουν 60 εκατομμύρια; Αν ξέρετε τέτοιους λαγούς να πάμε για κυνήγι».

Για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Δεν βάζετε μυαλό ούτε στο θέμα των καναλιών. Συνεχίζεται με φανατισμό να αναμασάτε τα επιχειρήματα των καναλαρχών χωρίς κανένα πρόσχημα. Μάλιστα είπατε το εξωφρενικό πως τα κεφάλαια που το δημόσιο έλαβε από τον διαγωνισμό είναι ελάχιστα καθώς θα χάσουμε σε βάθος 10τιας 1,7 δισ. Χρησιμοποιήσατε ως επιχείρημα ότι τα στοιχεία αυτά είναι του ΣΕΒ, τα στοιχεία όμως είναι από τους ίδιους τους καναλάρχες από την ΕΙΤΗΣΕΕ. Μας κατηγορήσατε πως δεν εισπράξαμε περισσότερα χρήματα από περισσότερους. Περιορίσαμε την προσφορά δημιουργώντας τον μεγάλο ανταγωνισμό, κλείστηκαν 3 μερόνυχτα στη Γενική Γραμματεία και δεν ήξεραν που έφτασε ο λογαριασμός. Μας είπατε επίσης πως η αγορά θα αυτορρυθμίσει το τηλεοπτικό τοπίο. Σας απαντώ όπως ρυθμίστηκε τα τελευταία 27 χρόνια… Με κανάλια γεμάτα θαλασσοδάνεια και υπέρογκα χρέη που έκλειναν το ένα πίσω από το άλλο. Λέτε πως ο στόχος μας είναι να στήσουμε τη δική μας διαπλοκή. Αυτό που κάνουμε έχει πολύ μεγάλη γενναιότητα. Δεν εύκολο πράγμα από το πρωί μέχρι το βράδυ να τους έχεις όλους απέναντι να διαστρεβλώνουν τα πάντα. Εμείς σήμερα έχουμε απέναντι και όσους δεν πήραν άδεια και όσους κόπηκαν αλλά και όσους τελικά πλήρωσαν. Θα πάμε μέχρι τέλους. Κανένας δεν μας έχει στο χέρι. Χάσατε την εξουσία και αυτό δεν αντέχετε. Κατάλαβε κάποιος ότι υπήρχε πρώτο και δεύτερο μνημόνιο; ».

Για τα πόθεν έσχες Φλαμπουράρη, Σταθάκη και το ζήτημα Κατρούγκαλου: «Αναφορικά με τα πόθεν έσχες Φλαμπουράρη και Σταθάκη έχει παρθεί οριστική απόφαση με σύμφωνη γνώμη και των εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας και των δικαστικών λειτουργών. Δεν το γνωρίζετε; Ως κοινός συκοφάντης φέρνετε το συγκεκριμένο ζήτημα εκ νέου στη Βουλή. Επαναφέρετε και το θέμα Κατρούγκαλου για το οποίο το ίδιο το Βήμα ανασκεύασε και ζήτησε συγγνώμη από τον ίδιο τον υπουργό. Το γνωρίζετε κύριε Μητσοτάκη αλλά λέγε λέγε κάτι θα μείνει».

Για το ζήτημα με την αγορά από κυπριακή εταιρεία μετοχών της Αυγής ο Πρωθυπουργός είπε: «Αναφερθήκατε στην Αυγή. Εξ όσων γνωρίζω η Κύπρος είναι κράτος της ΕΕ και μοιραία δεν υπάρχει περίπτωση offshore. Η εταιρεία που αγόρασε μέρος της Αυγής λοιπόν είναι μία νομιμότατη εταιρεία με έδρα στην Κύπρο».

Για τους πληστειριασμούς ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: «Σήμερα κάποιοι ξαφνικά ανακάλυψαν ζήτημα πλειστηριασμών στη χώρα. Το 2008 έγιναν στη χώρα 43.000 πλειστηριασμοί ακινήτων σε τράπεζες, το 2009 52.000 πλειστηριασμοί, το 2010 48.000 πλειστηριασμοί, το 2011 42100… το 2015 κανένας και το 2016 500… αλλά σήμερα σας έπιασε ο πόνος».

Για τις κατηγορίες αναφορικά με τον επηρεασμό της δικαιοσύνης ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Σας άκουσα να κάνετε και μία γενικευμένη επίθεση περί παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη. Στη ΔΕΘ είπα πως πιστεύω πως ο νόμος είναι συνταγματικός και δεν θα εκπέσει αλλά συνέχισα λέγοντας σε κάθε περίπτωση θα σεβαστούμε την απόφαση της δικαιοσύνης ενώ εσείς είχατε πει «ο νόμος αυτός δεν πρόκειται να σταθεί στο συμβούλιο της επικρατείας» τότε ήταν κρίση και όχι παρέμβαση. Στην πραγματικότητα κάνατε ακόμη μία απόπειρα bulling στους δικαστικούς λειτουργούς. Με κατηγορήσατε μαζί με την ηγεσία των δικαστικών επειδή με επισκέφθηκαν. Δεν γνωρίζετε πως τα οικονομικά των δικαστών είναι θεσμικό θέμα με βάση το άρθρο 8παράγραφος 2 του συντάγματος. Δεν γνωρίζετε ότι για το ίδιο θέμα τους είχε δεχθεί το 2012 και ο κύριος Σαμαράς; Επιτεθήκατε και στον Πρόεδρο του ΣτΕ ο οποίος για εμάς είχε τη γενναιότητα να πει πως αφουγκράζεται την κοινωνία. Δεν γνωρίζετε πως και αυτό είναι συνταγματικό αυτονόητο. Οτιδήποτε έχει σχέση με το λαό το έχετε ξεχάσει κ. Μητσοτάκη ακόμη κι αν γράφετε στο ίδιο το Σύνταγμα».
Πηγή: skai.gr