Ψηφίστηκε στην Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την ΥΠΑ

Μόνο με τις ψήφους της δικομματικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εγκρίθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών, με το οποίο συστήνεται ανεξάρτητη διοικητική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας και αναδιαρθρώνεται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, ενώ επιφύλαξη δήλωσαν η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.

Παρά τα θετικά σημεία που εντόπισαν στο νομοσχέδιο ορισμένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τόσο η ΝΔ όσο και η ελάσσονα αντιπολίτευση, άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και τον Υπουργό Υποδομών, κάνοντας λόγο για «ρουσφετολογικές» διατάξεις με στόχο την τακτοποίηση επιπλέον ημετέρων, ύποπτες μετατάξεις χωρίς σαφή κριτήρια, υδροκέφαλες και δαιδαλώδεις δομές, καθώς και θολό τοπίο γύρω από την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Στον αντίποδα ο Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε υπερήφανος για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, υποστηρίζοντας ότι ο έλεγχος του εθνικού εναέριου χώρου και των 25 περιφερειακών αεροδρομίων παρέμειναν υπό τον κρατικό έλεγχο.

«Δεν πουλιέται ο αέρας της χώρας. Δεν εκχωρούμε το FIR Αθηνών όπως προωθούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ο κος Σπίρτζης, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου μπαίνει διαπαντός τέλος στα σενάρια ιδιωτικοποίησης. Διαβεβαίωσε, δε, ότι το νομοσχέδιο δεν ενέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο απολύσεων για τους εργαζόμενους στην ΥΠΑ.

Επιχειρώντας να αποκρούσει την κριτική της αντιπολίτευσης ο Χρήστος Σπίρτζης ισχυρίστηκε ότι στην ΥΠΑ θα υπάρξει μείωση των δομών κατά 25% κι ότι όλες οι διαδικασίες στελέχωσης των υπηρεσιών για τη στήριξη του Διοικητή της Α.Π.Α έχουν συναποφασιστεί με τα ευρωπαϊκά όργανα με στόχο την απόλυτη διαφάνεια.

Νωρίτερα κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής καταγράφηκαν έντονες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για τη διαδικασία του κατεπείγοντος με την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση να ψηφιστεί και αυτό το νομοσχέδιο.

Κοινό παρανομαστή των ενστάσεων αποτέλεσε το επιχείρημα ότι πρόκειται για ένα σημαντικό νομοσχέδιο, που άπτεται και εθνικών και δεν μπορεί να το επεξεργάζονται «στο πόδι». Σύσσωμη, δε, η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι γνώριζε πως αποτελεί προαπαιτούμενο και θα μπορούσε να το έχει καταθέσει νωρίτερα.

«Δεν προλαβαίνουμε να κατανοήσουμε τόσο σημαντικά τεχνικά θέματα σε ένα βράδυ. Τώρα αν εσείς έχετε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με επίδομα ετοιμότητας κι έχουν κατακτήσει οι συνάδελφοι τη δυνατότητα να κατανοούν αυτά τα τεχνικά ζητήματα σε μία νύχτα συγχαρητήρια και καλή πρόοδο», ήταν το δηκτικό σχόλιο του Γιάννη Κουτσούκου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στο οποίο συνοψίζεται η στάση όλων των κομμάτων.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής αύριο το βράδυ.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά