Προκαταρκτική εξέταση για τα χημικά στους συνταξιούχους μετά το αίτημα Τόσκα

Η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη χρήση χημικών από τα ΜΑΤ εναντίον των συνταξιούχων στην Βασιλίσσης Σοφίας διατάχθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, μετά την έρευνα για το περιστατικό που ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. 

Όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου, ο κ. Τόσκας ζήτησε να διεξαχθεί με ταχύτατες διαδικασίες η έρευνα, η οποία πραγματοποιείται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, προκειμένου να εξακριβωθούν τα πραγματικά περιστατικά και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εξελίχθηκαν τα γεγονότα, ώστε να αποδοθούν ευθύνες, όπου και αν υπάρχουν. Ο υπουργός πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να πάρει αποφάσεις "εν θερμώ" για το θέμα.

Νωρίτερα, ο Νίκος Τόσκας ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη χρήση χημικών κατά των συνταξιούχων, μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα o oποίος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του. Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Τονίζει ότι ότι στο εξής θα απαγορεύεται η χρήση χημικών και δακρυγόνων σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων.



Η ανακοίνωση


«Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την περιορισμένη χρήση χημικών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης συνταξιούχων σήμερα, 3 Οκτωβρίου 2016, στη συμβολή της λεωφόρου Βασ. Σοφίας με την οδό Ηρώδου Αττικού.

»Μετά το σημερινό περιστατικό, δόθηκε εντολή να απαγορευτεί κάθε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων».


Για έλλειψη αυτοκριτικής και ανυπαρξία επιχειρησιακού σχεδίου αστυνόμευσης της Αθήνας, κατηγορεί στο μεταξύ ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, Γιώργος Καμίνης, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με αφορμή τη συνέντευξη του υπουργού στην εφημερίδα Τύπος της Κυριακής.



«Ούτε ίχνος αυτοκριτικής από τον κ. Τόσκα για το επίπεδο αστυνόμευσης στην Αθήνα. Ούτε λέξη για τις ευθύνες του στην αποδυνάμωση των αστυνομικών τμημάτων της πρωτεύουσας, την έλλειψη κάθε σχεδιασμού για τη γειτονιά των Εξαρχείων, το εμπόριο ναρκωτικών στη μέση του δρόμου, την αποδιοργάνωση της Τροχαίας, την παραβατικότητα, τους βανδαλισμούς και την καταστροφή μνημείων της πόλης», αναφέρει ο κ. Καμίνης.

Επίσης, o κ. Καμίνης κατηγορεί τον υπουργό ότι «αντί να απολογηθεί, επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες του, επιστρατεύοντας απαράδεκτες ανακρίβειες. Με πιο χαρακτηριστικό, αυτό που γνωρίζει και ο τελευταίος πολίτης, ότι δηλαδή ο δήμος Αθηναίων πολύ πριν από τον υπουργό, αλλά και επί των ημερών του και στο μέλλον, θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στο κρισιμότατο ζήτημα για την Αθήνα, το προσφυγικό».
Πηγή: skai.gr