Μουζάλας: 250 θα επιστρέφονται στην Τουρκία εβδομαδιαίως τον Οκτώβριο

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή αποσυμφόρηση των νησιών από τις προσφυγικές/ μεταναστευτικές ροές, σκιαγράφησε από τη Βουλή ο Γιάννης Μουζάλας.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, υποστήριξε πως αν η ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου παραχωρήσει άμεσα στην Ελλάδα έστω 80 από τα 400 άτομα που προβλέπει η συμφωνία, εντός του Οκτωβρίου θα είναι δυνατή η επιστροφή 150 μεταναστών την εβδομάδα στην Τουρκία και ο αριθμός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στους 250 το Νοέμβριο. «Αυτή θα είναι μία μικρή ανακούφιση για τα νησιά αλλά ένα ισχυρό μήνυμα προς τους δουλεμπόρους».

Επιπλέον, ο κος Μουζάλας διαβεβαίωσε ότι θα γίνει αποσυμφόρηση των νησιών μέσω της μεταφοράς στην ενδοχώρα των προσφύγων που δικαιούνται άσυλο και κρίνεται ότι απαγορεύεται να επιστραφούν στην Τουρκία. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι αυτό θα συμβεί σταδιακά κι όχι «βίαια και μαζικά», προκειμένου να αποφευχθούν εξεγέρσεις, ενώ επισήμανε πως η ασύδοτη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά θα οδηγούσε στην κατάρρευση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο παρά τα προβλήματα έχει συμβάλει στη μείωση των ροών.

Αναφορικά με το ευαίσθητο ζήτημα φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων, ο Γιάννης Μουζάλας, προανήγγειλε ότι οι θέσεις από 850 σήμερα θα έχουν ανέλθει σε 1.200 το επόμενο δίμηνο, ομολογώντας ότι είναι αδύνατον μέσα σε 6 μήνες να επιλυθεί το θέμα για το σύνολο των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. «Αν σας πω ότι μέσα στους επόμενους 6 μήνες θα φτιάξουμε δομές για ασυνόδευτα ανήλικα - όχι κράτησης - θα σας έλεγα ψέματα. Όποιος πει “σε 6 μήνες θα λύσω συνολικά το θέμα των ανηλίκων” θα πει ψέματα», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ενδιαφέρον προκάλεσε και η παραδοχή του Γιάννη Μουζάλα για αλλαγή του μείγματος των ροών προς τα ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα πως το ποσοστό 70% πρόσφυγες – 30% μετανάστες έχει αντιστραφεί σε 70% με 80% μετανάστες.

Επιχειρώντας να αποκρούσει τη σφοδρή κριτική, περί αβελτηρίας, ιδεοληψιών και ανικανότητας που οδήγησε τη χώρα να μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών», που του ασκήθηκε από τη ΝΔ, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης επερώτησης του κόμματος για το προσφυγικό, οπ αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ακολούθησε τη γνωστή γραμμή ΣΥΡΙΖΑ περί «πολέμου» εναντίον της κυβέρνησης.

«Γιατί κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ; Επειδή δεν μπόρεσε να πείσει τα 7/10 των κυβερνήσεων στην Ευρώπη σε όλα ζητήματα; Σε αυτά τα κόμματα ανήκετε. Στηρίξτε κι εσείς την προσπάθειά μας και πιέστε τα κόμματά σας. Θέλετε να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και για να πέσει θα κάνετε οτιδήποτε.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά