EWG: Εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ εφόσον υλοποιηθούν τα τρία προαπαιτούμενα

Τρία προαπαιτούμενα χωρίζουν, και επισήμως, την Ελλάδα από την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισεκ. ευρώ, με την Αθήνα να διαβεβαιώνει πάντως ότι το θέμα είναι τυπικό. 

Κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group την Πέμπτη, οι εκπρόσωποι των θεσμών ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης για την εφαρμογή των 12 - από τα συνολικά 15 - προαπαιτούμενα μέτρα, με Ευρωπαίο αξιωματούχο να αναφέρει στο ΑΜΠΕ πως εφόσον ρυθμιστούν και τα τελευταία προαπαιτούμενα το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου θα είναι σε θέση να αποφασίσει για την εκταμίευση της υποδόσης.

Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε πως τα υπολειπόμενα τρία προαπαιτούμενα θα εκπληρωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.  Όπως ανέφερε την Τετάρτη το απόγευμα στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τα τρία προαπαιτούμενα που είναι σε εκκρεμότητα δεν περιλαμβάνονταν στο ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα κλείσουν μέσα στις επόμενες μέρες.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης μετέσχε και ο επικεφαλής του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης), Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος ενημέρωσε το EWG για την πορεία των τεχνικών εργασιών σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο λόγος για τα μέτρα που στόχο έχουν να καταστήσουν πιο διαχειρίσιμες τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας, όσο βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει αποφασιστούν πριν από το τέλος του χρόνου και να τεθούν σε εφαρμογή αρχής γενομένης από το 2017, πάντοτε υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, η δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 18 Οκτωβρίου, με τους επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα να επιστρέφουν για να ξεκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσακαλώτος είχε συνάντηση στο Λουξεμβούργο με την αρμόδια τεχνική ομάδα ελεγκτών του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας που ακολουθείται για την σύνταξη ειδικής έκθεσης με αντικείμενο τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός εξέθεσε τους προβληματισμούς της κυβέρνησης και ανέπτυξε πιθανούς τρόπους για την περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος.

Όπως τόνισε σε συνέντευξή του στον ιστότοπο commonality.gr ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η κυβερνητική πολιτική χωρίζεται «σε τρεις κουβάδες»: «Ο ένας είναι αυτά που έχουμε συμφωνήσει και πρέπει να τα κάνουμε γρήγορα, γιατί θέλουμε να βγούμε από το πρόγραμμα γρήγορα. Ο δεύτερος είναι αυτά που είναι υπό διαπραγμάτευση -που είναι και οι εργασιακές σχέσεις- τους επόμενους μήνες και ο τρίτος κουβάς είναι αυτά τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πηγή: skai.gr