Σύσκεψη στο Μαξίμου την ερχόμενη Δευτέρα για το προσφυγικό στη Λέσβο

Καρπούς αποφέρει η ασφυκτική πίεση που ασκείται απί τις τοπικές κοινωνίες των νησιών του Βορείου Αιγαίου στην κυβέρνηση λόγω του προσφυγικού, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να κάνει δεκτό το αίτημα του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη για τις επιπτώσεις του στο νησί, παρουσία εκπροσώπων τοπικών φορέων. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, την ερχόμενη Δευτέρα στις 11 το πρωί.

«Δεν θα είναι μια ακόμα σύσκεψη αυτή που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα» τόνισε στο ΑΜΠΕ ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

«Περιμένω από κυβέρνηση και αντιπολίτευση προτάσεις στην κατεύθυνση του απεγκλωβισμού των 5,5 σχεδόν χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται στο νησί σήμερα αλλά και της στήριξης των τοπικών κοινωνιών. Στη σύσκεψη περιμένω όμως εκτός από προτάσεις να υπάρξουν και αποφάσεις στην ίδια πάντα κατεύθυνση» ξεκαθάρισε ο κ. Γαληνός.

Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος εκτός του δημάρχου Λέσβου, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και ο πρόεδρος της Δημοτικής κοινότητας Μόριας Νίκος Τρακέλλης. Επίσης έχει ζητηθεί να κληθούν να πάρουν μέρος στη σύσκεψη ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλλης και οι βουλευτές του νομού Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιώργος Πάλλης και Σταύρος Τάσος. Επίσης θα πάρουν μέρος στελέχη των αστυνομικών και άλλων διωκτικών αρχών.

Σημειώνεται ότι οι ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου είναι σταθερές. Από χθες, Τετάρτη, έως σήμερα το πρωί στη Λέσβο πέρασαν 102 άτομα, στη Σάμο 47 και κανένα στη Χίο. Οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς τη Χίο είναι μηδενικές τις τελευταίες έξι ημέρες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομικής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στη Λέσβο ανέρχεται σε 5.525, στη Χίο σε 3.684 και στη Σάμο σε 1.232. Συνολικά, ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα νησιά του βορείου Αιγαίου προσφύγων και μεταναστών ανέρχεται στους 10.441.

Πηγή: skai.gr