Πλήρης κάλυψη Τσίπρα στον Φίλη για τα θρησκευτικά

Πλήρη κάλυψη στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη για τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών έδωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι σήμερα τα Θρησκευτικά πρέπει να διδάσκονται προκειμένου να βοηθήσουν τους μαθητές «να καταλάβουν τη θρησκευτικότητα ως πτυχή της κοινωνικής πραγματικότητας», ειδικά με δεδομένο ότι στα σχολεία πλέον δεν βρίσκονται παιδιά μόνο μίας πίστης.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση σέβεται την Εκκλησία, κι ότι οι παρατηρήσεις της θα είναι ευπρόσδεκτες στον διάλογο που θα ακολουθήσει τη φετινή σχολική χρονιά, οπότε και θα δοκιμαστούν οι αλλαγές.

Αποσαφήνισε ωστόσο ότι ο διάλογος θα γίνει στη βάση διακριτών ρόλων κράτους και Εκκλησίας, κι ότι οι τελικές αποφάσεις για το νέο σχολικό εγχειρίδιο θα ληφθούν από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι υποστηρίζει τον ελιτισμό και τα σχολεία των λίγων, κι όχι την αριστεία και τα σχολεία των ίσων ευκαιριών.

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι εφάρμοσε πολιτικά κριτήρια και ευνοιοκρατία στις επιλογές ακαδημαϊκών και πρυτάνεων στα πανεπιστήμια, για να προωθήσει δικούς της ανθρώπους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επέκρινε την ιδέα του ιδιωτικού πανεπιστημίου, λέγοντας ότι δεν ταιριάζει στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. «Τα κορυφαία πανεπιστήμια σε παγκόσμια κλίμακα είναι δημόσια, όχι ιδιωτικά», είπε.

Τέλος, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η μεταρρύθμιση του «εξετασιοκεντρικού χαρακτήρα» της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πριν τις πανελλήνιες, μειώνοντας τα μαθήματα των προαγωγικών εξετάσεων σε τέσσερα.

Το σημερινό σύστημα, είπε, γεννά παιδιά που χάνουν την εφηβεία τους στο σχολείο και καταλήγουν να σιχαίνονται την εκπαίδευση.
Πηγή: skai.gr