Νέο αίτημα της ΝΔ για την κλήση των υπερθεματιστών και του Ν. Παππά στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής

Αποφασισμένη να αυξήσει την πίεση προς την κυβέρνηση για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, εμφανίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση. Ενδεικτικό είναι το νέο αίτημα που υπέβαλαν οι βουλευτές - μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προς την πρόεδρο της Επιτροπής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, για σύγκλιση της επιτροπής με στόχο να διερευνηθούν οι «σκιές» στη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών.

Με την επιστολή τους οι «γαλάζιοι» βουλευτές ζητούν εκ νέου την κλήση των 4 υπερθεματιστών, του αρμόδιου Υπουργού Νίκου Παππά και του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου, επισημαίνοντας τις αποκαλύψεις ως προς τη διαγωνιστική διαδικασία και το πόθεν έσχες των πλειοδοτών. Αναφέρονται επίσης στις κινήσεις που έχουν δρομολογήσει οι ίδιοι και η ΝΔ για τη διαφάνεια, ενώ στηλιτεύουν και την αναβλητική τακτική της κας Χριστοδουλοπούλου και των βουλευτών της πλειοψηφίας.

Οι βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν ως μέλη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής υπενθυμίζουν τις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, περί «μαύρων χρήματων» που διακινήθηκαν από τον υποψήφιο Ι. Καλογρίτσα «για να ασκηθούν πιέσεις» και τονίζουν: «Ως εκ τούτου, κρίνεται επιβεβλημένη η άμεση κλήτευση τόσο των κ.κ. Υπουργών Επικρατείας και Εθνικής Άμυνας, Παππά και Καμμένου, αντίστοιχα όσο και του αρμοδίου Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Κρέτσου, προκειμένου να δοθούν οι αναγκαίες διευκρινήσεις».

«Οι πολίτες απαιτούν να χυθεί άπλετο φως. Οφείλουμε να εκπέμψουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς την κοινωνία, ενός Κοινοβουλίου που παρεμβαίνει στο δημόσιο τοπίο και αναβαθμίζει το επίπεδο διαφάνειας της πολιτικής ζωής, ξεκαθαρίζοντας τα δεδομένα λειτουργίας της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς, μέσα στο πλαίσιο των συνταγματικών του ορίων», καταλήγουν οι βουλευτές που συνυπογράφουν την επιστολή.

Αναλυτικά η επιστολή:

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αθήνα, 26 Σεπτεµβρίου 2016

Προς την : κ. Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιµης Επιτροπής Θεσµών και Διαφάνειας.

Αξιότιµη κυρία Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε από την 8η Σεπτεµβρίου 2016 εκκρεµεί το αίτηµα µας για την κλήση του αρµοδίου υπουργού Επικρατείας, του Γενικού ΓραµµατέαΕνηµέρωσης και Επικοινωνίας, των τεσσάρων (4) υπερθεµατιστών του πρόσφατου πλειοδοτικού διαγωνισµού για τις τηλεοπτικές άδειες γενικού περιεχοµένου εθνικής εµβέλειας, και όποιων άλλων προσώπων είχαν άµεση ή έµµεσηεµπλοκή µε την διαδικασία αδειοδότησης και την εποπτεία αυτής, προκειµένου να εξετασθούν οι πραγµατικέςοικονοµικές δυνατότητες των υπερθεµατιστών, η προέλευση των χρηµάτων των προσφερόµενωντιµηµάτων, µε τα οποία πλειοδότησαν, καθώς και οι συνθήκες διεξαγωγής του πλειοδοτικού διαγωνισµού. Η εξέταση του αιτήµατός µας και η σχετική ψηφοφορία για την αποδοχή του από τα µέλη της επιτροπής, ήδη µετά την συνεδρίαση της 20ης Σεπτεµβρίου 2016, αναβλήθηκε για δεύτερη φορά, πράγµα που συνιστά αδικαιολόγητη καθυστέρηση και λειτουργεί εις βάρος του κύρους της Ειδικής Μόνιµης Επιτροπής Θεσµών και Διαφάνειας.

Παράλληλα, µετά από αίτηµα της µειοψηφίας, ελήφθη απόφαση να συνεδριάσει εκτάκτως η Επιτροπή σύµφωνα µε το άρθρο 41Α του Κανονισµού της Βουλής, προκειµένου να εξεταστούν τα κρίσιµαζητήµατα που έχουν ανακύψει, χωρίς ωστόσο να έχουµεενηµερωθεί για τις ενέργειες σας και ιδίως για τον καθορισµό της εν λόγω συνεδρίασης. Οι αποκαλύψεις ως προς την διαγωνιστική διαδικασία και ιδίως όσον αφορά τον ανύπαρκτο έλεγχο πόθεν έσχες, οδηγούν ακόµη και στελέχη της συµπολίτευσης να αµφισβητούν τόσο το κύρος των αποτελεσµάτων του διαγωνισµού, όσο και την οικονοµική δυνατότητα κάποιων εκ των υπερθεµατιστών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ώστε να οµιλούν περί πολιτικών και ποινικών ευθυνών.

Σημειώνουνε, ότι στις 23/09/2016 υποβάλλαµε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, προκειµένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των εµπλεκοµένων στη διαγωνιστική διαδικασία, που κατέληξε σε φιάσκο, καθώς σε ένα τόσο σηµαντικό για τη Δηµοκρατία µας ζήτηµα, δεν µπορούν να µένουν “σκιές”.

Ειδικά, οι δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άµυνας, κ. Πάνου Καµµένου, περί «µαύρων χρήµατων» που διακινήθηκαν από υποψήφιο για να ασκηθούν πιέσεις, πρέπει άµεσα να εξεταστούν από την Επιτροπή µας.

Ως εκ τούτου, κρίνεται επιβεβληµένη η άµεση κλήτευση τόσο των κ.κ. Υπουργών Επικρατείας και Εθνικής Άµυνας, Παππά και Καµµένου, αντίστοιχα όσο και του αρµοδίου Γενικού ΓραµµατέαΕνηµέρωσης και Επικοινωνίας κ. Κρέτσου, προκειµένου να δοθούν οι αναγκαίες διευκρινήσεις.

Κατόπιν τούτων θα θέλαµεάµεσα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις να οριστεί η συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιµης Επιτροπής Θεσµών και Διαφάνειας, προκειµένου να εξεταστούν τα πολύ σηµαντικάζητήµατα τα οποία έχουν προκύψει µε τον διαγωνισµό για τις τηλεοπτικές άδειες και τα οποία παραπέµπουν σε πρωτοφανείς µεθοδεύσεις και συνειρµούς για σκάνδαλο.

Οι πολίτες απαιτούν να χυθεί άπλετο φως. Οφείλουµε να εκπέµψουµε ένα ισχυρό µήνυµα προς την κοινωνία, ενός Κοινοβουλίου που παρεµβαίνει στο δηµόσιο τοπίο και αναβαθµίζει το επίπεδο διαφάνειας της πολιτικής ζωής, ξεκαθαρίζοντας τα δεδοµένα λειτουργίας της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς, µέσα στα πλαίσια των συνταγµατικών του ορίων.

Τα µέλη της Επιτροπής:

ΤΡΑΓΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΒΟΡΙΔΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ)
ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΟΛΓΑ
ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά