Χρηματοδότηση κομμάτων με ονοματεπώνυμο ζητούν οι θεσμοί

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι εκπρόσωποι των θεσμών ζήτησαν οι χρηματοδοτήσεις των κομμάτων από το πρώτο ευρώ να είναι ονομαστικές, δηλαδή να δηλώνονται τα στοιχεία ταυτότητας του πολίτη ή της εταιρείας που υποστηρίζει οικονομικά ένα κόμμα ή έναν πολιτικό. Το νομοθέτημα της κυβέρνησης για το πολιτικό χρήμα, που περιλαμβάνει σειρά διατάξεων με στόχο να υπάρξει διαφάνεια στον κρίσιμο για το πολιτικό σύστημα τομέα της χρηματοδότησης των κομμάτων, η διάταξη που έχει προκαλέσει τις αντιρρήσεις των εκπροσώπων των θεσμών είναι η εξής.

Πρόκειται για τη ρύθμιση που προβλέπει ότι για ποσά μέχρι 150 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο τα κόμματα δεν είναι υποχρεωμένα να δηλώνουν ποιοι είναι οι χρηματοδότες τους ούτε να απαιτούν από υποστηρικτές τους (πολίτες ή εταιρείες) να δίνουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους για τα κουπόνια που θα κόβουν. Ο γενικός γραμματέας Διαφθοράς Γ. Βασιλειάδης, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, τόνισε μεταξύ άλλων την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει συνθήκες διαφάνειας στη χρηματοδότηση του πολιτικού συστήματος, ενώ, για το επίμαχο θέμα της ονομαστικοποίησης των κουπονιών από το πρώτο ευρώ, δήλωσε στους θεσμούς ότι θα υποβάλει σχετικό ερώτημα για γνωμοδότηση στην Αρχή Προσωπικών Δεδομένων.

Η Αρχή, όπως είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, στους θεσμούς ο κ. Βασιλειάδης, θα είναι εκείνη που θα κρίνει αν μια τέτοια ρύθμιση μπορεί να είναι έξω από το συνταγματικό πλαίσιο καθώς μπορεί να εκλαμβάνεται και ως δημοσιοποίηση των πολιτικών προτιμήσεων των πολιτών.

Πέραν όμως των διατάξεων για το πολιτικό χρήμα, τη συνάντηση Βασιλειάδη - θεσμών απασχόλησε και το θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας ειδικού γραφείου καταγγελιών στη Γενική Γραμματεία Διαφθοράς. Στο γραφείο αυτό, το οποίο ήδη ξεκίνησε να λειτουργεί, πολίτες μπορούν ανώνυμα ή επώνυμα να καταγγέλλουν υποθέσεις διαφθοράς στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Βασιλειάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμεύτηκε στους εκπροσώπους των θεσμών να τεθεί επικεφαλής του εν λόγω γραφείου εισαγγελέας, προκειμένου οι έρευνες από καταγγελίες να «φιλτράρονται», και το γραφείο καταγγελιών να έχει τη σφραγίδα της δικαστικής αρχής.
Πηγή: Η Καθημερινή - Ιωάννα Μάνδρου