Θεοδωράκης: Πέντε προτάσεις του Ποταμιού για τις τηλεοπτικές άδειες

έντε – άμεσα εφαρμόσιμες - προτάσεις του Ποταμιού για τα κανάλια και τις τηλεοπτικές άδειες ανήρτησε την Τρίτη στο λογαριασμό του στο Facebook ο Σταύρος Θεοδωράκης, τονίζοντας ότι με αυτές επιτυγχάνονται «μεγαλύτερη διαφάνεια δηλαδή, περισσότερα λεφτά για την κοινωνία και απεξάρτηση της τηλεόρασης από τους πολιτικούς.»

«Το σπάσιμο άλλωστε των τριγωνικών σχέσεων πολιτικών – τραπεζιτών - καναλαρχών ήταν πρόταση μου από την πρώτη κιόλας ομιλία μου στη Βουλή, στις 10 Φεβρουαρίου του 2015. Τότε ο κ. Τσίπρας κουνούσε συγκαταβατικά το κεφάλι του και τώρα η κυβέρνηση του με στρατιωτικά ράντζα και αστυνομικές περιπολίες προσπαθεί να δώσει μια επίφαση σοβαρότητας και αυστηρότητας στην διαβλητή και χαοτική διαδικασία που επέβαλε» αναφέρει δε, ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Συγκεκριμένα, οι πέντε προτάσεις του κόμματος

- Το ΕΣΡ ενισχύεται ως η μόνη αρχή αδειοδότησης και εποπτείας. Τα κριτήρια για την άδεια είναι οικονομικά αλλά και ποιοτικά. Η δυνατότητα πώλησης ή ενοικίασης των αδειών υπόκειται στην έγκριση του ΕΣΡ.

- Τέλος στην κατ’ εξαίρεση χρηματοδότηση των καναλιών από τις τράπεζες (δάνεια παίρνουν μόνο όσοι πληρούν επιχειρηματικές – και όχι πολιτικές - προϋποθέσεις)

- Όσοι έχουν ως κύρια δραστηριότητα τα δημόσια έργα και τις προμήθειες του δημοσίου δεν μπορούν να κατέχουν τηλεοπτικό σταθμό

- Ο αριθμός των αδειών καθορίζεται από τις δυνατότητες της τεχνολογίας και όχι από τους υπουργούς (η Αυστρία με λιγότερο πληθυσμό από εμάς έχει 9 σταθμούς εθνικής εμβέλειας και η Κύπρος 7)!

- Τα κανάλια καταβάλουν στο δημόσιο (εκτός από το αντίτιμο της άδειας) και το 1% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων τους. Λεφτά που πάνε κατά προτεραιότητα σε δαπάνες για την Παιδεία.
Πηγή: skai.gr